You are here

Gigantikus katonai parádéval ünnepelték a Győzelem Napját Kínában

Gigantikus, minden eddiginél nagyobb katonai parádéval ünnepelték Kínában a Győzelem Napját. Több ezer Katona vonult fel a Tienanmen téren. Bemutatták a legújabb kínai haditechnikát is. 17 ország csaknem 12 ezer katonája vonult fel a pekingi Tienanmen téren, kínai veteránokkal az élen. Rendkívül látványos, minden eddiginél nagyobb katonai parádéval ünnepelték a Győzelem Napját. A második világháború ázsiai lezárásának hetvenedik évfordulóját Kínában.

Most először rendeztek az évfordulón ünnepséget, amelyen szintén először vettek részt női katonák és külföldiek. A csaknem másfél órás légi bemutatón bombázók, vadászgépek és helikopterek repültek a tér felett, különféle alakzatokban, volt, hogy színes csíkot is húztak maguk után, majd 70 ezer galambot és színes léggömböt engedtek a magasba. A környéken több száz gyárat zárattak be még a parádé előtt, ideiglenesen azért, hogy az ég ragyogó és tiszta legyen. A gigantikus katonai felvonulás ellenére a Kínai elnök a békéről beszélt még a parádé előtt, és bejelentette, hogy az ország 2,3 milliós hadseregét 300 ezer fővel csökkenti.

„Kína elkötelezte magát a békés fejlődés mellett. A kínai emberek mindig is szerették a békét. Kína sohasem fog hegemóniára törekedni és nem fog terjeszkedni. Nem fogunk szenvedést okozni más nemzeteknek, ahogyan nekünk okoztak.” mondta Hszi Csin-Ping kínai elnök-főtitkár. Japán 1945. szeptember 02.-án írta alá a feltétel nélküli megadásáról szóló nyilatkozatot, ami egyben a Kína ellen 1937 óta tartó háború végét, és az ország felszabadulását is jelentette. A parádén részt vett Vlagyimir Putyin orosz elnök, Pak Gun Hje dél-koreai elnök és Ban Ki Mun ENSZ főtitkár is. A nyugati országok közül viszont csak Csehország képviseltette magát államfői szinten. Több uniós tagállamból a külügyminiszter, míg Magyarországról Szíjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter utazott Pekingbe. Diplomáciai források szerint a távol maradók attól tartottak, hogy a megemlékezésre a japánellenesség nyomja rá a bélyegét. Ezért maradt otthon Abe Sinzó japán kormányfő is, aki előzőleg biztosítékot követelt Pekingtől arra, hogy az ünnepség békülékeny hangulatú lesz.

Forrás: Magyar Televízió (MTVA), M1 csatorna

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: