You are here

Gensztercsoportok háborújától tart a japán rendőrség

A leghírhedtebb banda, a Yamagucsi-gumi és a belőle kivált tagok alapította új banda közötti harcra számít a japán rendőrség.

Japán legnagyobb bűnszervezete a jakuzák 45%-át összefogó Jagagucshi-gumi (Yamaguchi-gumi). A mintegy 25 ezer „hivatásos” tagból és 25 ezer társult tagból álló szervezetet körülbelül 750 klán alkotja.
A zsarolásra, szerencsejátékra, szexiparra, fegyver –és kábítószer-kereskedelemre, ingatlan –és építőipari tevékenységre valamint tőzsdei manipulációkra és pornográfiára specializálódott bűnszervezet tagjai a világ leggazdagabb gengszterei. Évente több milliárd dollár bevételük van.

A szerte Japánban, de Ázsiában és az Egyesült Államokban is működő szervezet központja Kóbe város. A legnagyobb jakuzaszervezet a reá nehezedő rendőrségi nyomás ellenére is folyamatosan gyarapszik a tagok számában, tevékenységében és bevételében.

A szervezetben szakadást okozott, hogy a főnök (kumicho), Sinobu Cukasza egyes bandatagokkal kivételezett és olyan területekre is terjeszkedni kíván (pl. Tokió), amelyek hagyományosan nem tartoztak az ellenőrzésük alá. Az önállósult jakuzák új szervezetet fognak alakítani, amely – a rendőrség tapasztalata szerint – ütközni fog a Jamaguchi-csoporttal. Legutóbb az 1980-as években volt ilyenre példa, akkor öt év alatt 20 bandatag életébe kerültek a két gengszterszervezet közötti véres leszámolások. Ezek kapcsán több száz letartóztatásra került sor.

Tanaka
Inter Japán Magazin

Kapcsolódó cikkek:

Négyezer rendőr a japán maffia ellen. Bilincsben a főnök

Négyezer rendőr a japán maffia ellen. Bilincsben a főnök

Átfogó hajtóvadászat indult Kjúsú sziget maffiája ellen. Bilincsben a főnök, Nakamura Szatoru.

Japán harmadik legnagyobb szigete a délen fekvő, egyharmad Magyarországnyi Kjúsú. A szigetlakók életét – mint más szigeteken is – rajtaütésekkel, zsarolással, „védelmi pénz” szedésével és sok egyéb módon keseríti a japán Jakuza. Mintegy két évtizeddel ezelőtt a lakosság demonstrációjával a szigetről sikerült kiűzni a maffiát, ám az elmúlt években visszaszivárgott az. A Kudokai 900 hivatalos tagjával Japán egyik legnagyobb és legveszélyesebb maffiacsoportja. Az elsősorban a sziget északi részén tevékenykedő szervezet 2009 és 2013 között 50 súlyos bűncselekményt követett el. Korábban már elfogták a Kudokai vezetőségének négy tagját, egyikük életfogytiglani börtönbüntetését tölti.

Most négyezer rendőr bevetésével hajtóvadászat indult a Kudokai ellen. A bűnüldöző szervek elfogták a Kudokai vezérét, a 63 éves Nakamura Szatorut, akit azzal vádolnak, hogy megölte egy észak-kjúsui település halász szövetkezet elnökét, mert az nem volt hajlandó „védelmi pénzt” fizetni. A rendőrség házkutatást tart a Kudokai tulajdonában lévő épületekben és körözi a bűnszövetkezet többi vezetőit.

A bűnüldöző szervek becslése szerint a szigetországban alvilágának 80 ezer tagja van. Ebből 41 ezer profi fegyveres bűnöző népezi „katonaságát”. A Jakuza beépíti embereit magántársaságokba és szélsőjobbos szervezetekbe. Bevétele hazárdjátékokból, zsarolásból, védelmi pénzekből, prostitúcióból, fegyver- és drogkereskedelemből származik, de jelen van a legális businessben is, elsősorban az építőiparban.

Kobayahi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: