You are here

Geiger-Müller számlálóval a sugárzás ellen

Geiger-Müller

A kormány szerint a Fukusimától távol eső megyékben a levegőben és a vízben nincs sugárzás. A lakosság azonban nyugtalan.

A fukushimai atomerőmű katasztrófája óta folyamatos a kisebb-nagyobb sugárzás. Az üzletekből már a tragédia első napjaiban kifogytak a Geiger-Müller sugárzás-számlálók. A német gyártóhoz olyan mértékű rendelés-áradat érkezett, hogy azt már csak jövő év tavaszára tudja teljesíteni. A japán terjesztők még ezen a bő határidőn belül is szelektálnak, elsőként az iskolák megrendelését teljesítik.

 

A Tokió mellett lakó nyugdíjas mérnöktől, Sumiyoshi úrról hírlik, hogy sugárzásmérője van. Őt kérdezem a tapasztalatairól:

 

–       Nem bízik a kormány által naponta közölt sugármérés-eredményekben?

 

–       A katasztrófa után az atomerőmű környéki megyék statisztikájába hetekig azt tették közzé, hogy „Mérés alatt.” Ezt mi úgy értékeltük, hogy túl magas ahhoz, hogy megtudhassuk. A kritikákra az volt a válasz, hogy a kormány és a TEPCO nem akar pánikot okozni. Amit aztán végül mégis közzétettek, az ENSZ szakemberi szerint csak fele a valós értéknek. Az erősen sugárzó területeken hetekig éltek lakosok, akikről senki nem hiszi, hogy nem fertőződtek meg. A kormány mérése szerint viszont egyikük sem sugárfertőzött. Az ember kénytelen maga meggyőződni az igazságról, de ehhez szinte lehetetlen sugárzásmérőhöz jutni.

 

–       Hogyan sikerült sugárzásmérőt vásárolnia?

 

–       Elég kalandos úton. Hat helyen megrendeltem, de mindenhol kiderült, hogy valójában csak jövőre tudják szállítani. A piacon feltűntek kínai és amerikai csalók is. Ezek úgy hirdettek a honlapjukon több száz készüléket, hogy egy darabjuk sem volt. A kínaiak csak azt akarták, hogy a vevő válogasson a többi termékükben, de az amerikaiak ki is fizettették velem a nem létező árut. Hihetetlen lelketlenség kirabolni egy katasztrófa-sújtott ország lakóit! Most aztán futhatok a pénzem után. Végül a japán Rakuten internetes oldalon találtam egy készüléket. Új volt, a legjobb minőség, nem hittem a szememnek. Fogalmam nincs, hogyan került oda, ráadásul normál áron, mert a feketepiacon tízszereséért is megvennék. Talán a raktár szögletében fedezték fel véletlenül. Rögtön lecsaptam rá, és megvettem.

 

–       Használja?

 

–       Egész nap bekapcsolva tartom. Tíznaponként cserélem benne az elemet. Naponta 10-20 alkalommal füttyent, ha felmegy a sugárzás értéke. Ha elérné az életre veszélyes szintet folyamatosan sípolna,.de szerencsére erre még nem volt példa.

 

–       Mennyi a tényleges háttérsugárzás?

 

–       Ezt a témát kénytelen voltam alaposan áttanulmányozni, mert földrészenként más és más. Észak-Amerikában és Ausztráliában 2 millisievert/év (mSv/év), ami órára átszámítva 0,23 mikrosievert/óra  (µSv/óra). Európa, Irán és India egye területein sokkal magasabb érték, 50 mSv/év (5.71µSv/óra).

–       Az életre veszélyes érték 100 mSv/év (11,41 (µsV/óra). Ezen a sugárzásértéken már nagy a valószínűsége a rákos megbetegedésnek. 

–       Őn milyen mértékű sugárzást mért a környezetében?

–       A lakásban általában a 0,25-0,6  µSv/óra. A legalacsonyabb nulla (ez is gyakran megesik), és naponta néhány percre többször 1,6  µSv/óra-ra emelkedik. A legmagasabb érték eddig 5.00 µSv/óra volt. Ha kinyitom a vízcsapot, gyakran füttyent, és látom, hogy felmegy a sugárzásérték. Ásványvizet iszunk, de amikor a kartont elvittem a készülék mellett, arra is jelzett. Ezek a sugárzások sem mértékükbnen, sem időtartamukban nem jelentenek veszélyt az egészésünkre. A készüléket gyakran visszük vásárláshoz is, de az élelmiszerben még nem sikerült sugárzást kimutatni. A zöld teafűben már találtak már sugárzást, vissza is vonták az üzletek polcairól. A kinti levegőben viszont lehet valami. Esőben rögtön felmegy a sugárérték, vagy ha a lakásban huzat van, de az is elég, hogy egy teherautó elsuhanjon az utcán.

–        Gondolt-e arra, hogy elköltözzenek?

–       Elköltözni? Hová? Ez a hazám, itt az otthonom. Inkább próbáljuk kikerülni a bajt. A kormányt sok kritika éri, mert nincs minden rendben, de azért tudjuk, hogy a krízis megtörésén dolgozik. Élünk, ameddig élünk. Innen el nem mozdulunk.

 
H-guchi
Inter Japán Magazin

 

Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/ahol-nem-minden-a-boldogsagtol-sugarzik/
http://interjapanmagazin.com/fukusima-talajat-tisztitani-kell/
http://interjapanmagazin.com/sok-ezer-haziallat-kiirtasara-kenyszerul-a-japan-kormany/ 
http://interjapanmagazin.com/hazalatogatas-atomsugarzott-otthonokba/
http://interjapanmagazin.com/foldrengeses-hetkoznapok-2-resz/
http://interjapanmagazin.com/foldrengeses-hetkoznapok-1-resz/
http://interjapanmagazin.com/elet-a-sugarzasban/
http://interjapanmagazin.com/minta-bejegyzes-8/ 

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: