You are here

Fújtató és ugató vonatokkal riasztanák el a sínekre tévedt őzeket

Az utóbbi két évben a vasutaknak hatszáz esetben okoztak késést a sínekre tévedt őzek és más állatok. A tokiói Vasúttechnikai Kutatóintézet kutatói az állatok elriasztására kifejlesztettek egy olyan szerkezetet, amely a környék lakóit nem zavarja éles tülköléssel, környezetbarát módon veszi rá az állatokat a távozásra.    

A vonatokra speciális hangadó rendszert szereltek fel, amely őzként fújtat, kutyaként ugat. Ezzel nem csak a vonatok pontosságát védik, de sok állat életét is megmenthetik.

A két hangot úgy kombinálták, hogy először 2 másodpercig az őzek, társaik riasztására szolgáló fújtatása hangzik el, amit rögtön 20 másodperces kutyaugatás követ.

A teszt alkalmával az éjjeli járatok készülékei időnként fújtattak és ugattak, s az eredmény sikeres volt. 100 kilométeres útszakaszon átlagosan csak 7,5 alkalommal jelentek meg őzek a vasúti sínek között, ami 45%-al kevesebb, mint régebben.

A vasúti társaságok 2018 tavaszától rendszeresítik a mozdonyokon a készülékeket. A kutatók addig tovább fejlesztik a készüléket úgy, hogy automatikusan működésbe lépjen, ha a szerelvény erdők mellett halad el, illetve olyan területen, ahol gyakran tűnnek fel őzek.

Nakano
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: