Független hatóság dönt az atomerőművek újraindíthatóságáról

2014. május 10. szombat
Írta:

Abe Sinzó kormánya újraindítaná a lakosság ellenérzését kiváltó atomerőműveket. Köztes megoldásként független hatóság döntené el, melyik erőmű helyezhető ismét üzembe.

Az oi-i atomerőmű két reaktorblokkja kivételével állnak a japán atomerőművek, amelyek együttes működésükkel a japán elektromos energia közel egyharmadát biztosították. A leállítások oka főleg műszaki és üzembiztonsági probléma, de akad erőmű, amely a földkéreg két, vagy három tektonikus lemezének találkozási pontjára, tehát kiemelten földrengésveszélyes pontra épült.

A lakosság heves tiltakozását váltja ki minden erőmű újraindításra tett kísérlet. Márpedig Abe Sinzó kormánya a japán ipar és a gazdaság talpra állításához szeretné az erőműveket újraindítani. Hogy elejét vegye minden vitának, egy független hatóságra bízná a döntést.
A Japán Atomipari Fórum (JAIF) az ország saját, belső forrásnak tartja az atomenergiát. Előírásaiba lényeges feltétel került azzal, hogy csak a Nukleáris Biztonsági Hatóság (Nuclear Regulatory Authority – NRA) dönthet arról, hogy az egyes atomerőművek teljesen megfelelnek-e a biztonságos üzemeltetésnek. Az NRA független szervezet. A 2011. márciusi földrengés kiváltotta fukusimai atombalesetet követően az NRA drasztikusan megemelte az atomerőművekre vonatkozó biztonsági előírásokat.

Tanaka
Inter Japán Magazin

Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/perek-pergotuzeben-a-tepco-es-az-atomeromu-epitoi/


Bannerek


Hírlevél

Betöltés...Betöltés...


%d blogger ezt szereti: