You are here

Felszállt az első japán F-35-ös

Japán új védelmi politikájának megfelelően felszállt az első japán, (helyből le- és felszállni képes) F-35-ös vadászbombázó.

f15-vadaszbombazo-gep-kep

Fotó: Lockheed Martin

A térség országai Japán, a két Korea, Kína, Tajvan, Fülöp-szigetek, Vietnam közötti térség vizeire – Dél-kínai-tenger és Japán-tenger – jellemzőek a szigetviták a földgáz- és kőolaj lelőhelyek, halászat, kereskedelmi útvonalak ellenőrzése miatt. A térségben képviselteti magát haderejével az Amerikai Egyesült Államok is. Gyakran jelen vannak a határsértések, amelyeket berepülésekkel, tengeralattjárókkal követnek el. Ezenkívül az Észak-Korea által folytatott, fenyegető jellegű hadászati atomprogram is probléma. Ezért Japán a második világháború utáni biztonságpolitikai stratégiáját nem régen megváltoztatta, új védelmi politikát visz végbe, arra helyezvén a hangsúlyt, hogy továbbra is tárgyalásos konszenzus alapján kívánja szomszédjaival megoldani a vitás kérdéseket. Ahhoz, hogy ezt jogi szempontból is rendezett módon ki tudják vitelezni, Abe Sinzo miniszterelnök kormányának sikerült módosíttatni – az idáig a hadviselés jogáról lemondó – japán alkotmányon. Eddig a Japán Önvédelmi Haderő csak védekezésre volt kiképezve és kifejlesztve. Az új alkotmány érvénybe lépése óta külföldön is bevethetők a japán katonák. A Japán Önvédelmi Haderő továbbra is a védelemre koncentrál, illetve az ún. megelőző-csapásoktól tartózkodik, aminek következtében minden offenzív fellépés továbbra is az Egyesült Államokra hárul.

A második világháború utáni biztonságpolitikájuk részeként eddig Japán a GDP-jének 1%-át fordította katonai kiadásokra. Japán a 2014 és 2019 közötti időszakra vonatkozó stratégia szerint öt százalékkal növeli a védelmi kiadásokat, 2014-ben 45 milliárd dollárt költöttek védelmi kiadásokra. Elemzők szerint a jelenlegi üzlet értéke – beleértve a szükséges fegyverzetet, kiképzést, logisztikai és üzemeltetési szolgáltatásokat – eléri a 7 milliárd dollárt is. Mint ismeretes, Japán még 2011. december 19-én döntött arról, hogy az F-X tenderük győztesét, az F-35-öst rendelik meg légierejük részére, mely a jövőben a már lassan kiöregedő F-4EJ KAI Phantomokat váltja majd le. Az Egyesült Államok Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynöksége (DSCA), még 2012. április 30-án jelezte az USA kongresszusának, hogy Japán megrendelte az első 4 példányt, melyet később további 38 követ majd. Az üzlet összköltségvetése közel 20 milliárd dollárra rúg. Az első 4 példány (AX-1-től AX-4-ig) még a Lockheed Martin üzemének területén, majd a többi 38 gép (AX-5-től AX-42-ig) már Japánban a Mitsubishi Heavy Industries gyárában készül el. A tender két vesztes konkurenciája, a Boeing F/A-18E/F Super Hornet és az EADS Eurofighter Typhoon.

Japán ezzel a térség legmodernebb vadászgép-típusával dolgozhat majd, Ausztráliához hasonlóan. A lépés alkalmas arra is, hogy még szorosabbra fűzze a Kína növekvő politikai és katonai ereje miatt aggódó Japán és immár a délkelet-ázsiai térségre koncentráló USA közötti védelmi kapcsolatokat. A japán haderő a körülményekhez képest nem nagy, a védelmét főleg az Egyesült Államok látja el úgy, hogy a költségeket Japán megfizeti. Több szempontból is stratégiai jelentőségű döntést hozott 2011-ben a japán katonai és politikai vezetés: a Northrop Grumman F-35A Lightning II-es vadászbombázót rendszeresítik. A Japán Önvédelmi Légierő összesen 42 gépet kap, amelyekkel a licenc alapján gyártott Mitsubishi F-4E Phantom II-eseket cserélik le.

Befolyással volt a döntésre a kínai Csengdu J-20 vadászgép prototípusának felbukkanása is. A kifejezetten nagy méretű, szakértők szerint inkább támadó, mintsem vadászfeladatokra optimalizált repülőgép már szintén a nehezen észlelhető kialakítású katonai repülőgépek kategóriájába tartozik. A döntés azt mutatja: Japán a jövőbeli képességekre, a földi támadófeladatokra specializált, nehezen észlelhető gépre tette le a voksát a régebbi generációhoz tartozó, de többé (Super Hornet) vagy kevésbé (Eurofighter) harcedzett vadászbombázók helyett.

A döntésnek persze a Lockheed Martin örül a legjobban, akinek nagyon is jól jött az újabb exportsiker. Az idei év nem a Lightning II-esé volt: újabb és újabb problémák kerültek elő a repülőgép-családdal kapcsolatban. Az éppen nemrég nyilvánosságra hozott összefoglaló is több súlyos problémáról is tudósított, melyek kijavítása még időt és jelentős összegeket igényel. Ennek ellensúlyozására remek alkalom a most bejelentett japán üzlet. A cégvezetés reményei szerint ezt követheti majd egy dél-koreai 60 gépes megrendelés.

A Japánnak szánt F-35-ösök gyártásába bekapcsolódik a helyi ipar is: a Mitsubishi Heavy Industries, az IHI és a Mitsubishi Electric egyes részegységek gyártásával és a típus japán üzemeltetésének támogatásával vesz részt a programban. Ha a japán kormány eltörli a japán védelmi exportot tiltó, a második világháború után életbe léptetett szabályozást, akkor a japán cégek részt vehetnek az exportra szánt F-35-ösök gyártásában is.

2016 augusztus 24-én levegőbe emelkedett az első, Japán részére szánt F-35 Lightning II típusú ötödi generációs vadászgép az amerikai Lockheed Martin vállalat, Texas állambéli, Fort Worth-i gyárának területéről. A repülőgép, mely az AX-1 jelölést kapta. Az F-35-öst a Lockheed gyári berepülőpilótája vezette.

Az első japán gép ünnepélyes átadására, előzetes tervek szerint 2016. szeptember 29-én kerül sor. Az AX-1-est sikeres berepülési programjának végén átrepülik majd a Luke légibázisára, ahol jelenleg is zajlik a külföldi pilóták és műszakiak kiképzése. A japán pilóták első csoportja ez év novemberben kezdi meg az átképzést.

(Forrás: MTI, www.f35.com, www.armstrade.org, www.jetfly.hu, hvg.hu, honvedelem.hu, bumm.sk, orientpress.hu, google.hu, origo.hu)

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: