You are here

Feladta magát a körözött szektatag

Makoto Hirata

Szilveszter éjjelén lakat alá került Japán egyik legkeresettebb bűnözője, a szaringázos gyilkos szekta tagja.

Hirata Makoto fél órával éjfél előtt önként sétált be a rendőrségre. Egy másik férfi és egy női szektatársával egyetemben ők foglalták el az első három helyet a körözött bűnözők top-listáján.A büntető törvénykönyvnek alig akad paragrafusa, amelyet a tokiói metróállomáson elkövetett szaringázos támadásról elhíresült Aum Shinrikyo nevű szekta nem szegett meg.  Gyilkosság, tömeggyilkosság, emberrablás, lincselés, kínzás, kivégzés, kábítószerrel való visszaélés, mérgező anyagok előállítása, zsarolás, biztosítási csalás, hamisítások és gazdasági visszaélések, és még sorolhatnánk.

Néhány hete lábra kapott a hír, hogy lezárult a szekta tagjainak utolsó pere, ezért a szektavezérre kimondott halálos ítélet végrehajtható. Ismeretes, a legfelsőbb bíróság már régebben jóváhagyta Asahara Sókó (valódi nevén Macumoto Csizuo) szektavezér halálos ítéletét, és az ügyvédje per újrafelvételi kérelmét elutasította. A halálos ítélet végrehajtásának csak a többi szektatag pereinek folyamata vetett gátat. A több mint tíz éve zajló per-sorozat utolsó felvonásaként az elmúlt hetekben jogerőre emelkedett a szaringáz előállításában segédkező Endo Szeidzsi halálos ítélete.

A “megtért” Hirata, a szektavezér volt testőre állítja, hogy már nem hisz véreskezű főnöke tanaiban. Állítása szerint a 24 ezer fő halálos áldozatot követelő földrengés és cumani “ébresztette rá”, hogy fel kell adnia magát. A japánok azonban arra gyanakodnak, hogy önfeláldozásával csak Aszahara kivégzését szándékozik elodázni. Valószínűleg őrá is többéves pereskedés vár, amelynek végéig a szektavezérre tanúként vagy vádlottként szükség lehet.

A szektának még két ilyen 17 éve bujkáló “aranytartaléka” van az 53 éves Takahasi Kacuja és a 40 éves Kikucsi  Naoko személyében.

Doma-Mikó István
Inter Japán Magazin

 

Kapcsolódó cikkek:

Lezárult a szaringázos szekta utolsó pere

Lezárult a szaringázos szekta utolsó pere

16 év után a japán igazságszolgáltatás lezárta az Aum Sinrikjo nevű szekta utolsó perét. Az Aszahara vezette gyilkos szekta 1995-ben a tokiói metróban az általuk előállított szaringázzal 13 utas halálát és 5500 sebesülését okozták.

 

16 év után a napokban véget ért az Aum Sinrikjo (Legfőbb Igazság Vallása) nevű gyilkos szekta ellen indított igazságügyi eljárás. Utolsó mozzanataként a legfelsőbb bíróság elutasította az 51 éves Endó Szeidzsiicsi fellebbezését. Endót a bíróság – immár jogerősen – halálra ítélte, mert segédkezett a 13 személy halálát és 5500 fő különbözős súlyosságú egészségkárosodását okozó szaringáz előállításában. A gázt a szekta egy nagyobb támadás főpróbájaként vetette be 1995-ben a tokiói metróban. Ugyanezt a gázt használták előző évben előpróbaként Macumoto városban. Ez az akciójuk nyolc halálos áldozatot követelt.

Közelebbi tervük volt a japán parlament épületében tartózkodók elpusztítása egy szaringázzal töltött távirányításos kis helikopter által. Telephelyükön a rendőrség annyi mérgesgáz előállításhoz elegendő alapanyagot talált, amely elegendő lett volna a föld teljes élővilága többszörösének kiirtásához.

Az Aum Sinrikjo szekta 189 tagja ellen indított perekben 13 személyt – immár jogerősen – halálbüntetésre ítéltek, de egyikük ítéletét sem hajtották végre. Ebben közrejátszhatott az aggodalom is, hogy a ma is működő szekta tagjai a kivégzésre megtorlással, terrorcselekményekkel válaszolhatnak. Arra is volt már példa, hogy az igazságügy miniszter kijelentette, az ő hivatali ideje alatt egyetlen kivégzést sem fognak végrehajtani.

A szektavezért, Aszahara Sókót (valódi nevén Macumoto Csizuót) 2004 februárjában ítélték halálra. Nem csak a szaringázos támadásért, de más gyilkosságokért és súlyos bűnökért is. A bíróság 2008-ban elutasította ügyvédei perújrafelvételi kérelmét, mondván, a szektavezér nem szenved mentális betegségben, tudatában volt az elkövetett szörnyűségeknek. Parancsára a szektán belül elharapózott az erőszak, lincselés történtek, de az is előfordult, hogy a két tagnak egymással kellet megküzdenie életre-halálra.

A jelenleg Aleph néven működő szektának Japánban 1500 követője van, Oroszországban 200.

 

Doma-Mikó István
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: