You are here

Ex-miniszterelnöki bocsánatkérés – Nagy még a veszély

Ex-miniszterlenöki bocsánatkérés

Kan Naoto ex-miniszterelnök ismét bocsánatot kért a fukusimai hibás válságkezelésért. Ugyanakkor kiderült, hogy az atomerőműben ma is reális egy újabb atomkatasztrófa lehetősége.

Kan Naoto leköszönt miniszterelnök egy parlamenti vizsgálóbizottságnak elismerte a fukusimai atomkrízis kezelésének hibáit. Például az egyik reaktorból késlekedtek kiengedni a robbanásveszélyes hirdogéngőzt arra várva, hogy helikopterén madártávlatból megszemlélhesse a létesítményt. Szintén magyarázatra kényszerült Edano Yukio, az akkori kormányszóvivő (ma a nukleáris létesítményeket felügyelő miniszter). Tagadta, hogy a katasztrófa mértékét szándékosan kisebbnek mutatták be.  Elismerte viszont, hogy a katasztrófát követő napon Amerika felajánlotta segítségét, de a japán kormány az ország szuverenitására hivatkozva elutasította a javaslatot, hogy a krízis elhárításában az USA szakemberei segédkezzenek.

Csak hónapokkal később tették közzé, hogy a fukusimában három reaktorban leolvadtak a fűtőrudak, és nagy mennyiségű radiokativ sugárzás került a levegőbe, földbe és tengerbe.  Az is kiderült, hogy a 13 milliós Tokió evakuálását is fontolgatták.

Fukusimában a nagy veszély korántsem múlt el. Szakértők felhívták a figyelmet, hogy a használt fűtőelemek tárolására szolgáló 4. blokk erős földrengés hatására összedőlhet, a hűtővíz elfolyhat és tűz üthet ki. Akkor pedig újabb nagy mennyiségű nukleáris sugárzás kerülhet a környezetbe.

H-guchi
Inter Japán Magazin

Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/kan-naoto-%e2%80%9ea-nuklearis-valsagot-japan-idezte-elo-nem-a-foldrenges%e2%80%9d/
http://interjapanmagazin.com/megszolal-a-volt-kormanyfo/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: