You are here

Észak-Korea veszélyt jelent Japánra

north-korea-threat

 

A posztkommunista rezsim ötödik nukleáris tesztjével magasabb szintre emelkedett Japán veszélyezettsége.

Elemzők szerint Észak-Korea nukleáris fejlődése valódi veszélyt jelent Japán számára. A posztkommunista rezsim ötödik nukleáris tesztje után, melynek során több mint 20 ballisztikus rakétát lőttek ki, Inada Tomomi japán védelmi miniszter nem zárta ki, hogy Észak-Koreának miniatűr nukleáris fegyverei vannak: „Nem lehet kizárni, hogy ezzel a teszttel Észak-Korea nukleáris technológiája elérte azt a szintet, hogy harcműveletekben is bevethetők legyenek”.

Egy másik magas rangú japán hivatalnok felhívta a figyelmet arra, hogy a nukleáris tesztek közötti idő egyre rövidebb. Az utolsó előtti próbát ez év január 6-án hajtották végre.

Kim Jung Un regnálása alatt Észak-Korea rohamosan gyorsította nukleáris fejlesztéseit. Júniusban első ízben sikeresen fellőtt egy középhatótávolságú Musudan ballisztikus rakétát. Augusztusban és Szeptemberben, középhatótávolságú Rodong típusú rakéták landoltak a Japán melletti vizekben, de augusztusban egy tengeralattjáróból is sikeresen lőttek ki rakétát.

Japán folyamatosan erősíti védelmi kapcsolatait az Amerikai Egyesült Államokkal, Dél-Koreával és más országokkal is, hogy letörje Észak-Korea ambícióit.

Szakértők szerint, ha Észak-Koreának vannak rakétára szerelhető robbanófejei, akkor azokat a Rodong típusú rakétáknál fogják felhasználni, amely képes arra, hogy Japánig repüljön. Véleményük szerint bár Észak-Koreának az USA a fő célpontja, nem Japán, de Tokió sem lehet teljesen nyugodt. Észak-Korea demonstrálni kívánja, hogy szükség esetén rakétáival el tudja érni azokat a területeket, ahol amerikai katonák állomásoznak, legyen az Dél-Korea vagy Japán.

Kobayashi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: