You are here

Észak-Korea rakétát lőtt fel az amerikai hadiflotta orra előtt

Észak-Korea, rakéta1b

Észak-Korea ma reggel rakétát tesztelt, amely a kilövés után szinte azonnal felrobbant.

Veszélyes játékba kezdett az észak-koreai rezsim. Bebizonyította, hogy nem csak fenyegeti, de a partjaihoz vezényelt USA-hadiflotta ellenére is semmibe veszi a világ legerősebb katonai hatalmát. Ma reggel meg nem nevezett típusú rakétát lőtt fel a partjaihoz vezényel USA-hadiflotta „orra előtt” annak ellenére, hogy rakétakísérletre az Egyesült Államok katonai megtorlást helyezett kilátásba.

A kommunista mini-diktatúra mindig pontosan ki tudta mérni, hogy a nyugattal – elsősorban Amerikával szemben – meddig mehet el hangnemben, fenyegetésben és tettekben. Az USA előző elnökei tárgyalásokkal és segélyekkel igyekeztek jegelni Észak-Korea atomprogramja fejlődését. Ezért következhetett be, hogy Trump elnökségére az USA-nak ténylegesen tartania kell egy észak-koreai atomtámadástól. Igaz, erre az öngyilkosságra másik állam sem lenne kapható, de a kis ország és annak diktátora kiszámíthatatlan.

Trump azonban más, mint tétova elődei. A kialakult helyzetben talán nem is folytathatná azok időlegesen bevált politikáját. A mini-diktatúra vizeihez vezényelte csúcstechnológiával felszerelt hadihajóiból álló flottáját. Így még nagyobb provokáció a ma reggeli rakéta kilövés, még ha sikertelen is volt. (A fellövés után azonnal, még az indítóállásnál felrobbant.) Politikai elemzők már e nélkül is a hétvégére jósolták egy valódi háború kitörését. Már pedig egy esetleges háború kezdetén bármilyen károkat okoz is Kim Dzsong Un, rövid idő alatt véget ér az uralma. Országa szinte minden szomszédjával összekülönbözött, ellenségek veszik körül, még a szintén kommunista Kína is elpártolt tőle.

Kobayashi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: