You are here

Észak-Korea összegyűjti az ott élő japánokat

Észak-Korea összegyűjti az ott élő japánokat

Családjukkal együtt Észak-Korea fővárosában, Phenjan-ban gyűjtik össze az országban élő japánokat. Elemzők szerint váltságdijért cserébe visszatérhetnek hazájukba.
Családjukkal együtt Észak-Korea fővárosában, Phenjan-ban gyűjtik össze az országban élő japánokat. Egyelőre ismeretlen okból a fővárosba rendelték azokat a japánokat, akik a második világháború előtt vagy alatt önszántukból a mai Észak-Korea területére kerültek. Bár a titkolózásáról és dezinformációjáról ismert politikai vezetés a célt nem közölte, japán elemzők szerint ezeket a személyeket sok tonna rizsben értendő váltságdíj fejében Japánba kívánják engedni. A 70-es és 80-as években észak-koreai tengeralattjárók a japán partoknál, a sötétség leple alatt több fiatalt elraboltak, akiket azután a kémkiképző bázisukon japán nyelv tanítására kényszerítettek. A rablás ténye ellen hevesen tiltakoztak, majd egy éhínség folyamán hirtelen fordulattal ajánlatot tettek a foglyok hazaengedésére – több ezer tonna rizs küldeményért cserébe. Az elfogott fiatalok immár felnőttként, újdonsült házastársukkal és született gyermekeikkel együtt Japánba utazhattak. Egyetlen személy kivételével. A 13 éve korában elrabolt, ma 47 éves Jokota Megumi soha nem térhet vissza hazájába, mert “túl sokat tud”.

Bár a Phenjan-ban összegyűjtött japánok szabad akaratukból kerültek Koreába, az északi diktatórikus vezetés, éhezés és az állandó félelem miatt nagy valószínűség miatt valamennyien szeretnének visszatérni szülőhazájukba. Hogy ennek mi az ára, arról valószínűleg rövidesen nyilatkozni fog Kim Jong Il kormánya.

Doma-Mikó István
Inter Japán Magazin

Kapcsolódó cikkek:

Él-e még az észak-koreai hirszerzés által elrabolt japán lány?

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: