You are here

Erős földrengés Fukusimában

jishin

Ma kora reggel 7,4-es erejű földrengés rázta meg Fukusima környékét. A kormány cunamiriadót rendelt el. Átmeneti zavar keletkezett a leállított atomerőmű hűtésében.

Ma, japán idő szerint hajnali 6 órakor a Richter skála szerinti 7,4-es erejű földrengés rázta meg Fukusima térségét. A hosszan tartó rengések epicentruma a tenger alatt 10 kilométer mélyen húzódott. A kormány cunamiriadót rendelt el. Felszólította a térség lakóit, hogy meneküljenek, életük mentésére sürgősen magaslatokra kapaszkodjanak, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor masszív magas épületek felső szintjein keressenek menedéket. Szerencsére a szökőár nem érte el a feltételezett 3 méteres magasságot. Legmagasabb Szendai városban volt, ott is csak 1,4 méteres hullámok mosták a partokat.

A földrengés következtében a térségben leálltak a szuperexpresz vonatok, és a repülőjáratok. Hárman megsérültek, s átmenetileg leállt az üzemen kívül helyezett fukusimai atomerőmű vízhűtő rendszere. Japán meteorológusok szerint a földmozgás a 2011. évi, 9-es erősségű mozgások utórengése volt. Ám – feltételezik – napokon belül a mainál is nagyobb földrengésre számíthatunk.

2011 márciusában szintén Fukusima térségében 9-es erősségű földmozgás 30 méter magas szökőárt idézett elő, amely 23 ezer halálos áldozatot követelt. Akkor rongálódtak meg a fukusimai atomerőmű reaktorai, s a nukleáris katasztrófa utóhatásai a mai napig tartanak. Sugárzás következtében sokan elhunytak, a helyi lakosság ezreit evakuálták, s a térség talajában és a környező tengerben ma is veszélyesen magas szintű a céziumtartalom.

Kobayashi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: