You are here

Emlékezés a 26 éves légikatasztrófára

 Emlékezés a 26 éves katasztrófára

Tegnap este Gunmában megemlékezést tartottak a 26 éve történt légikatasztrófáról. A repülőbalesetben elhunyt 520 áldozat családtagjai és a Japán Légitársaság (JAL) képviselői megmászták az Osutaka hegyet, amelynek gerincén emlékmű örökíti meg a baleset helyszínét.

Közös imájuk után, a hegy lábánál, Ueno faluban a 26 évvel ezelőtti becsapódás időpontjában, 18:56-kor megemlékezést tartottak.

A Japán Légitársaság gépe, a JAL 123, este 18:12-kor emelkedett a levegőbe Tokió Haneda repteréről, 524 utassal a fedélzetén. 12 perc múlva, 7300 méteres magasságban, a nyomástartó fal levált, és vele együtt elszállt a navigációs hidraulika is. A legénység elvesztette uralmát a gép fölött, és 2000 méteres magasságban az igen veszélyesnek számító, óránként 200 kilométeres sebességre lassult. A gép a repülési vízszintes síkhoz képest jobbra-balra billegett, és haladási iránya pedig föl-le hullámvonalat követett. A kapitány a lezuhanástól úgy próbálta menteni a gépet, hogy amikor a gép orra fölfelé mutatott, növelte a sebességet, amikor lefelé mutatott, akkor pedig leállította a motort. Ezzel a megoldással.egyszer sikerült 4000 méteres magasságba felvinnie a gépet, de utána ismét zuhanni kezdett. 18:56-kor a gép az Osutaka hegynek csapódott. A fekete dobozban maradt hangfelvétel szerint a kapitány utoljára azt kiabálta, hogy „Kapcsold ki a motort!”, majd annyit, hogy „Csikushó!” (A fene egye meg)

A 12 órával később megkezdődött mentések során már csak 4 túlélőt találtak a hegytetőn. Egyikük, egy 12 éves kislány, aki több csonttörést is szenvedett, de talán legjobban felépült, részletesen elmondta a tragédia lefolyását.  

Doma-Mikó István
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: