You are here

Emeletes vonatok Japánból Amerikába

Emeletes vonatok Japánból Amerikába

A Nippon Sharyo bejelentette, hogy 160 darab emeletes vasúti személykocsi építését fogja elvégezni a Chicago-i illetékességű Northeast Illinois Regional Commuter Railroad Corp. számára. Nem kis cég egyik sem, de a járműgyártó számára ez rekordméretű megrendelés.

A Nippon Sharyo – melynek neve szó szerint japán (vasúti) kocsit jelent – a nagoya-i székhelyű, és a legforgalmasabb, Tokió-Oszaka közötti shinkansen vonalat üzemeltető JR Central-hoz tartozó járműgyártó cég, mely nem először exportál járműveket. Azt is meglebegtették, hogy a gyártást java részben Amerikában, egy újonnan felépítésre kerülő üzemben fogják végezni.

Míg ők csak lebegtették ezt, egy helyi politikus, bizonyos Don Manzullo már azt is bejelentette hazájában, hogy az üzem Rochelle-ben fog megépülni, és később akár a nagysebességű vonatokat, a shinkansen szerelvényeket is gyárthatják itt.

A ma bejelentett megrendelés azonban csak 160 darab, 140 ülőhelyes, emeletes személykocsiról szól, az üzlet értéke 48 milliárd jen (azaz kb. 750 millió forint/kocsi). A szállítás 2012-ben kezdődik, és az utolsó darab 2015-re készül el.

Ács Balázs
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: