You are here

Elhunyt a százéves filmrendező

Elhunyt a százéves filmrendező

Röviddel századik születésnapját követően elhunyt KANEDO Shindo filmrendező, aki a Kopár sziget c. filmjével írta be nevét a filmtörténelembe.

A földműves családból származó fiatalember 1930-tól dolgozott a filmszakmában. Először  segédlaboráns volt, majd forgatókönyvíróként vált sikeressé.  Nemzetközi hírnevet a Hirosima gyermekei c. filmjével szerzett 1953-ban.

Pályája 1960-ban érkezett csúcspontjára a Kopár sziget megrendezésével. A klasszikus, megrendítő alkotás egy család tragédiáját mutatja be, akik egy kopár szigeten zöldségtermesztéssel tengetik életüket. A házaspár hajnalban kel, és lakóhelyéről csónakkal szállítja a vizet a szigetre a növények locsolásához. Egész nap keményen dolgoznak, így is alig tudják két iskoláskorú
fiukat. Aztán bekövetkezik a tragédia, a nagyobbik fiú meghal. Az emberi kitartás és szenvedés példája a világsikerű alkotás, amelyben – különös megoldásként – alig hangzik el néhány szó.

Másik, Magyarországon is sikeres alkotása a japán középkor sötét világát idéző Onibaba (Ördögasszony) c. alkotása.

Utolsó filmjét 2010-ben fejezte be. Címe: Imaicsi-no hagaki (Imaicsi levelezőlapja). Az alkotást benevezték Japán legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára, és elnyerte a Tokiói Nemzetközi  Filmfesztivál különdíját.

H-guchi
Inter Japán Magazin

Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/dokumentumfilm-keszul-fukusima-katasztrofajarol/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: