You are here

Egészségteszt japán módra

Japán tudósok egy csoportja összeállított egy különleges, de annál egyszerűbben elvégezhető tesztet, amely az agyműködést hivatott megvizsgálni. A tesztet lényegében bárki, bárhol elvégezheti, mindössze egy perc alatt.

Az otthon is könnyen elvégezhető vizsgálat elsősorban az idősebb korosztálynak szól. A tudósok premisszája szerint a mindennapos tevékenységeink hosszabb távon befolyásolhatják az egészségi állapotunkat. A test öregedésével párhuzamban bizonyos rutinfeladatok elvégzése nehezebbnek tűnhet. A teszt, mely valójában a féllábon állást jelenti, megmutathatja jelenlegi egészségügyi állapotunkat, valamint előre vetítheti, hogy milyen testi, fizikai problémáink várhatóak a jövőben.

A Kyoto-i Egyetem kutatói a következőkben látják a teszt lényegét: Azoknál a személyeknél, akik kevesebb, mint húsz másodpercet képesek féllábon állni, valószínűsíthető, hogy agyi- és/vagy érrendszeri betegségek jelentkeznek majd.

841 nő és 546 férfi vetette magát alá a kísérletnek. A résztvevők átlagosan 67 évesek voltak. A tesztet kétszer végezték el, közben agyi aktivitásukat mágneses rezonancia segítségével (RMN) figyelték.

„Kísérletünk bebizonyította, hogy azok körében nagyobb valószínűséggel fordulhat elő agyi eredetű betegség, akiknek nehézséget okozott a féllábon állás, így számukra fokozott odafigyelés szükséges.  – nyilatkozta Yasuharu Tabara professzor az eredmények kapcsán.

Hogyan végezhető el a teszt?

Álljunk féllábra úgy, hogy a másik lábunk közben legyen behajlítva és próbáljuk minél tovább megtartani az egyensúlyunkat ebben a pozícióban. Érdemes kétszer elvégezni a gyakorlatot és az időt se felejtsük el közben mérni. Ha sikerül hatvan másodpercen túli időt elérnünk, az már nagyon jó eredménynek számít. Akik azonban húsz másodpercnél kevesebb időt tudnak csak produkálni, elképzelhető, hogy a jövőben agyi eredetű problémáik lesznek.

A tudósok a rossz egyensúlyérzéket az agyban keletkezett kisebb mértékű bevérzéseknek tulajdonítják. Külön felhívják a figyelmüket a teszt elvégzésére azoknak az idős embereknek, akik egészségesnek érzik magukat, mivel az érzet ellenére náluk ugyanúgy fennállhat a probléma.

Nagy Zoltán

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: