You are here

Digitalizálták Hirohito császár kapitulációs beszédét

Digitalizált változatban hozzáférhető Hirohito császár 70 évvel ezelőtti beszéde, amelyben bejelenti Japán kapitulációját.

1945. augusztus 15-én Hirohito császár rádiószózatában bejelentette, hogy japán feltétel nélkül megadja magát. Ezzel a szigetország számára is véget ért a II. világháború.

A háború 70. évfordulójára a Császári Hivatal (Knaichou) közzé tette a felvétel digitalizált változatát. A négy perces eredeti felvétel igen rossz minőségű. A császár hanga tompán cseng és halk, néha alig hallható. Az új felvételen azonban a hangja élesebb, a hangerő is erősebb. Ennek ellenére a mai nemzedéknek mégis nehezen értelmezhető, mert az elhangzó szöveg túl régies, távol esik a ma használt japán nyelvtől.
Külföldi elemzők szerint a híres kapitulációs beszéd közzététele nem véletlen. A háborúvesztés 70. évfordulóján így akart emlékeztetni a világégés borzalmaira a Császári Hivatal. Egyben talán üzenni akart Abe Sinzó miniszterelnöknek is, aki jelenleg az alkotmány módosításán fáradozik. A jelenlegi japán alkotmány a háború elvesztése után amerikai nyomásra született meg. Tartalma szerint Japán nem viselhet támadó háborút, japán katona nem harcolhat a határokon kívül és az ország védelmére csak önvédelmi erőket tarthat.

Tanaka
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: