You are here

Dél-Koreába költöznek a fukusimaiak

Dél-Koreába költöznek a fukushimaiak

Dél-Koreába kíván költözni több tucat fukusimai, miután kiderült, hogy nem térhetnek vissza sugárzó otthonaikba. Szeretnék, ha gyermekeiknek nem kellene sugárzástól rettegniük. Meglepetésre, Jangsu tartomány lakói szívesen látják őket.

Tavaly tavasszal a fukusimai atomerőmű nukleáris katasztrófája miatt több tízezer lakónak kellett elköltöznie a térségből. A kétértelmű kommunikáció miatt mindeddig abban a tudatban voltak, hogy ez év tavaszán visszatérhetnek otthonaikba, ám az elmúlt hetekben megtudták, hogy az teljesen lehetetlen. A területet elárasztó cézium felezési ideje 32 év, ami valószínűleg több száz évre lakhatatlanná teszi a térséget. A csalódott fukusimaiak egy csoportja hasonló földrajzi adottságú telephelyet keres. Elkeseredésüket jelzi, hogy még Dél-Koreában is hajlandóak új otthont teremteni. Abban az országban, ahol a II. Világháború óta a japánok nagyon nemkívánatosak.

A több tucat „úttörő” fukusimai megbízottjaként Tsuboi Nagato japán lelkész a Korea dél-nyugati részén fekvő Jangsu tartományba utazott. A lelkész elmondta, hogy a fukushimaiak olyan helyet ketesnek, ahol gyermekeik nyugalomban tudnak majd élni, és nem kell tartaniuk radioaktív sugárzástól. Meglátása szerint Jangsu tartomány leginkább hasonlít Fukusimához, többek között, mert lakossága szintén rizstermesztésből és állattenyésztésből él.

Igen nagy meglepetést okozott a koreai lakosság reakciója, akik jelezték, hogy szívesen látják az új hont kereső japánokat. Üzenetükben minden valószínűség szerint közrejátszott, hogy az áttelepülni szándékozó japánok a tartomány többségéhez hasonlóan keresztény vallásúak.

H-guchi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: