You are here

Dél-Korea támaszpontot létesít a Japánnal vitatott sziget mellett

 Dél-Korea támaszpontot létesit a Japánnal vitatott sziget mellett

Dél-Korea katonai támaszpontot létesít a felségvizein található Dokdó sziget mellett, amelyet Japán Takesima néven szintén magáénak vall. 

Dél-Korea tengeri határán belül fekszik a vitatott kis sziget, Dokdó, amelyre a japánok Takesima néven igényt tartanak. A vitatott kis szigeten Dél-Korea jelenleg csak egy rendőrőrsöt tart fenn, azonban a japán követelésektől veszélyezve érezvén azt 2012-ben a közeli Ullung szigeten haditengerészeti támaszpont kiépítésébe kezd.

A torpedórombolók és egy 14 ezer tonnás kétéltű helikopter-hordozó befogadására képes támaszpontról konfliktus esetén a szigetet egy és negyedóra alatt érhetik el, míg a japánoknak ehhez több mint három órára lenne szükségük. A támaszpont befejezése 2015-re van előirányozva.

Inter Japán Magazin

 

Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/kiberhaboru-a-japan-vedelem-ellen

Kíberháború a japán védelem ellen

 

 

Ismeretlen hackerek behatoltak a legnagyobb japán nehézipari vállalat, a Mitsubishi Heavy Industries 80 szerverébe és a számítógépeibe, ahonnan atomipari-, űr- és katonai projekteket lophattak.

 

Ismeretlen hacker csoport behatolt a legnagyobb japán nehézipari vállalat, a Mitsubishi Heavy Industries 80 szerverébe és számtalan számítógépébe. A behatolást külön erre a célra kifejlesztett vírusokkal végezték, amelyek egyben a keresés és az adatlopás nyomait is.

A történtek igen érzékenyen érintették a legnagyobb japán nehézipari vállalatot, tekintve, hogy adatbázisából atomipari-, űrkutatási- és katonai projektek titkos adatai kerülhettek illetéktelen kezekbe.

H-guchi
Inter Japán Magazin

 

http://interjapanmagazin.com/japan-a-del-kinai-tenger-bekeltetoje/

 

Japán a Dél-kínai-tenger békéltetője

Japán békítőként lép fel a Dél-kínai-tenger mintegy 30 kis szigetecskéjének birtoklási vitájában. Kína történelmi hagyományokra hivatkozva magának követeli a kiaknázatlan olajban gazdag területeket.

A dél-kínai-tengeri jelentéktelen, ámde olajban gazdag Spratly-szigetek és Paracel-szigetek környékén számtalan ország érdekei ütköznek. Igényt tart rájuk A Brunei Szultánság, a Fülöp-szigetek, Malajzia, Tajvan és Vietnám is, de leginkább Kína.

A Fülöp-szigetek olajkutató hajóját a térségben kínai őrhajók távozásra szólították, s ezzel csak akkor hagytak fel, amikor egy katonai gép érkezett a kutatóhajó megsegítésére. Vietnám is panaszt emelt a kínai hadsereg ellen, amely az említett vizeken gyakorlatozva megsértette országa szuverenitását. Kína előszeretettel foglal le a térségben halászbárkákat, hadserege pedig gyakorlatokat tart annak demonstrálására, hogy az említett szigeteket – történelmi hagyományokra hivatkozva – magáénak tekinti.

A környező országok mind hevesebben reagálnak a kínai fellépésre. Az elmérgesedett helyzetben Japán arra próbálja rávenni az érdekelteket, hogy a nemzetközi rendelkezések alapján oldják meg a tulajdonjogi vitát.

Kobayashi
Inter Japán Magazin

Kapcsolódó cikkek:

Japán Védelmi Minisztérium: Orosz bombázógépek provokáltak

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: