You are here

Csak egy lódarázs?!

A japán óriás lódarázs csak egy egyszerű rovar. Vagy mégsem? Ez az élőlény nagyon agresszív természetű, a nála kisebb élőlényeket nem kíméli és a nagyobbakkal is elbánik. Így az ember sincs biztonságban.

Ez a rovar már a megjelenésével is azt sugallja, hogy féljenek tőle. Testhossza 5 cm, a szárnyai elérhetik a 6-7 cm-t. Testét narancssárgás csíkok borítják. A japán óriás lódarázs közel négyszer akkora, mint az európai házi méh. Egyszerre képes megtenni 100 km-t és emellett gyors is.

Nemcsak gyümölcsökkel és cukrot tartalmazó zöldségekkel táplálkozik, hanem előszeretettel fogyaszt mézet készítő méheket is. Volt egy olyan eset, amikor 30 lódarázs 30000 méhet pusztított el. A kis méhek csípése nem árt ezeknek a gigantikus rovaroknak, viszont megtanultak más módon védekezni ellenük. A méhek sokkal jobban bírják a meleget, mint a lódarazsak.  Ha észrevesznek egy „felderítő” lódarazsat, akkor közel engedik magukhoz és többen rárepülnek, teljesen körbe zárják és felmelegítik a levegőt az ellenség körül. Ennek az eredménye az lesz, hogy a nagyobb rovar teste felhevül és az állat elpusztul. Igaz, ez a művelet is elég sok méh halálát okozza, de legalább megakadályozzák, hogy a „hírvivő” rovar visszatérjen társaihoz és elvezesse őket a méhekhez.

A japán lódarázs igen kegyetlen az emberekkel is. Ha megtámad, annak nagyon kellemetlen utóhatásai lehetnek. A szúrás helye feldagad és fáj. A testhőmérséklet megnő, fejfájást és hányingert idézhet elő. A szívverés felgyorsul, a nyirokcsomók duzzadtak lesznek.

 Idegmérget bocsátanak ki, így a szúrása halálos kimenetelű is lehet, ha az ember allergiás vagy gyengébb a szervezete. Japánban évente több, mint négy tucat ember halálát okozzák.

  Európa területén nem elterjedt ez a faj, bár évekkel ezelőtt megjelentek Franciaországban, valószínűleg importáruval érkezhettek az országba.  Azóta nem hallani felőlük, de jobb, ha tisztában vagyunk azzal, hogyan kell viselkedni ezen állat jelenlétében.

Mit tehetünk? Ne próbáljuk elhessegetni vagy megölni, ne hadonásszunk a kezünkkel, mert ezt támadásnak veszi és mi húzzuk a rövidebbet. Ne menjünk a fészkük közelébe és ne is próbáljuk széttiporni azt.

Bár úgy gondolom, hogy minden élőlény csodálatos a maga módján, ezzel mégsem szeretnék összetalálkozni.

Lékó Eszter

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: