You are here

Chipgyártók válsága

Chipgyártók válsága

Az Elphida válsága után újabb chipgyártót kerülget a csőd. A tavaly még tízmilliárdos forgalmat bonyolító Renesas Electronics kénytelen elbocsájtani dolgozóinak egyharmadát.

Tíz évvel ezelőtt sokat ígérő vállalkozásnak tűnt a Hitachi és a Mitsubishi chipgyártását egyesítő Renesas Electronics tevékenysége, főleg, mert kiegészült a NEC félvezető technológiájával.

A mikrokontrollerek  gyártásában piacvezető cég a szórakoztatóipar és az autógyártás elektrotechnikai berendezéseihez készített chipeket. Ám az utóbbi években megrendelői, a Sony, Panasonic és a Sharp egyre inkább elgyengültek a dél-koreai cégekkel, a Samsunggal és az LC-vel  folyó versenyben. Ennek eredményeképpen a Renesas Electronics egyre több hiánnyal zárta az utóbbi éveket.

A jövőben elbocsájtja dolgozóinak egyharmadát, miáltal 12-14 ezer alkalmazott válik munkanélkülivé. Azt is tervezi, hogy a Yamada városban 1400 dolgozóval működő chipgyárát eladja legnagyobb japán chipgyártójának, a TSMC-nek.

A japán chipgyártás alkonyát jelenti az különböző ázsiai és amerikai cégek felfejlődése. Néhány hónapja jelentett csődöt a legnagyobb japán chipgyártó, a Elphida, amelyet valószínűleg az amerikai Micron Technology fog megvásárolni.

Tanaka
Inter Japán Magazin

 

Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/csodbe-menekul-a-legnagyobb-japan-chipgyarto/

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: