You are here

Bukik a japán miniszterelnök?

Bukik a japán miniszterelnök?

Politikai szakértők szerint miniszterelnökként végnapjait éli Kan Naoto japán kormányfő. Ha a jövendölés beválik, második vezetői fej hullik a fukushimai atomerőmű katasztrófa-kezelése következtében. Csupán néhány napja mondott le a Tepco elnöke, amint amerikai lapok feltárták a cég válságkezelésének elképesztő hátterét. Most annál is súlyosabb szellőztetés következik június 20-án Bécsben, ahol az ENSZ Nemzetközi Atomenergia Ügynökségének (NAÜ) küldöttsége beszámol a fukushimai erőműnél történt személyes tapasztalatairól. A küldöttségben az amerikai, angol, francia és orosz szakemberek között a sugárzásban két leginkább érdekelt szomszéd, Kína és Dél-Korea megbízottjai is részt vettek, akik várhatóan nem bánnak kesztyűs kézzel a japánokkal. A NAÜ már a vizsgálat kezdetén átnyújtott a tokiói kormánynak egy terjedelmes kérdés-jegyzéket, amely valószínűleg a rébuszos kommunikáció végét jelenti.

A nemzetközi közvélemény igen paprikás a japán kormány és a Tepco hamis tájékoztatásai miatt. Például az atomerőművet kezelő Tepco több mint két hónapig feltételes módban beszélt a fűtőrudak részleges megolvadásáról, holott tudhatta, hogy azok már a balesetet követő 16 órában teljes egészükben megolvadtak. Ez pedig sokkal súlyosabb veszélyt jelent a közvetlen és távolabbi környezetre, mint amit a Tepco a világnak jelzett.

A történtek leleplezése a félrevezetett japán lakosságban is nagy indulatokat keltett, mivel mindeddig hittek a vezetőikben. A Fuji Televízió közvélemény-kutatásából kiderült, hogy ma már háromnegyedük nem hisz a kormány nukleáris válságról közölt információiban. A megkérdezettek 85%-a szerint a Tepco rosszul végezte a válságkezelést és 70%-uk szerint a miniszterelnöknek távoznia kell a posztjáról. Mindehhez igen rosszkor jött a Nikkei Kézai Shimbun nevű országos gazdasági napilap felmérése. A japán kormányfő ellen valószínűleg néhány napon belül bizalmatlansági indítványt fognak benyújtani. Dicstelen vég ez, tekintve, hogy a március 11-i földrengést és cunamit követően még növekedett Kan Naoto a népszerűsége. Esetleges távozása június 20-a utánra várható, ha a nemzetközileg bevált recept szerint a leköszönő államfővel „elvitetik vele a balhét”, hogy az utódja „tiszta lappal” indulhasson.

Továbbra is nyitott a kérdés, hogyan fog kilábalni Japán az atomválságból. Mi lesz a sugárszennyezett területekkel, mikor költözhet vissza az erőmű környékéről evakuált 80 ezer lakos, és mi fog történni az országban felhalmozott sok ezer tonna használaton kívüli sugárzó fűtőanyaggal.

Doma-Mikó István
Inter Japán Magazin 

 

Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/lemondott-a-tepco-elnoke/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: