You are here

Bírósági döntés a kormányt és a TEPCO-t okolja az atomkatasztrófáért

tepco felelos

Egy bírósági döntés szerint a japán kormány és a Tokiói Elektromos Művek (TEPCO) felelős és kártérítéssel tartozik a fukusimai atomkatasztrófáért.

Gunma megyében Maebashi város bírósága szerint Fukusimában nem következett volna be az atomkatasztrófa, ha a földrengés előjelzések birtokában a kormány felszólítja az erőművet üzemeltető TEPCO-t (Tokiói Elektromos Műveket), hogy az erőmű területén tegyen óvintézkedéseket. A tragédia nem következett volna be, ha a TEPCO különösebb erőfeszítések nélkül magasabb helyre vészáramforrást telepít.

2011. március 11-én a térséget a 9-es erősségű földrengés után szökőár sújtotta. Az erőmű áramfejlesztő generátorai víz alá kerültek és leálltak. Áram hiányában leálltak azok a keringtető szivattyúk is, amelyek a nukleáris fűtőrudak túlmelegedését voltak hivatottal meggátolni. E tragikus helyzetben a rendszernek végső megoldásként átkapcsol a tartalék akkumulátorokra, s azok áramáról működteti a szivattyúkat. Am ezeket hibás tervezési konstrukció folytán a legmélyebb pontra, az alagsorba telepítették, ahol vízben állva üzemképtelenné váltak. Magas helyen nem tett volna bennük kárt a tengervíz, a fűtőrudak nem olvadtak volna le, s nem következett volna be az atomkatasztrófa.

A különböző kártérítési perekben a bíróságok kesztyűs kézzel bántak a TEPCO-val, a kormány felelősségét pedig csak most, Maibashiban mondták ki először. A bíróság döntése szerint a kormány és a TEPCO köteles 35,55 millió yen (közel 10 milliárd forint) kártérítést kifizetni a 137 kitelepített fukusimai lakosnak.

Az atomkatasztrófa miatt százezrek voltak kénytelenek elhagyni fukusima társégét. Közülük 80 ezren nem térhettek vissza otthonukban. A kitelepített fukusimaiak 18 megye bíróságán nyújtottak behasonló keresetet.

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: