You are here

Benézett a vasutas a szoknya alá

Japán iskoláslányok

Kínos eset miatt mosolyog a japán sajtó egy 27 éves mozdonyvezetőn. Az illetőt Kendzsi Omuronak hívják (nem tévesztendő össze a hasonló nevű zenésszel) és a Tokiótól távoli Siga prefektúrában történt vele, hogy bizony bűnbe esett a mozgólépcsőn.

Előtte egy csinos, 17 éves középiskolás lány állt, természetesen iskolás egyenruhában, azaz rövid szoknyában, így derék vezérünk előkapta a mobilját, és befényképezett vele a szoknya alá. (A kép illusztráció)

Ezzel önmagában nem lett volna baj, Japánban elég sokan csinálnak ilyen csúnyaságot, sőt, még cifrábbat is, pláne tömött vonatokon, és ez felettébb gyakori témája ez a sajtónak. Pár éve egy képviselő került hasonló tette miatt a médiafigyelem középpontjába, és lett közröhej, vagy inkább megvetés tárgyává, – és ez a japán kultúrában mondhatni az öngyilkosság előszobája.

Visszatérve mozdonyvezetőnkre, ott rontotta el, hogy a lány észrevette a fotózást. Ami nem véletlen, mivel Japánban – épp az ilyen rejtett kamerás esetek miatt – a mobiltelefonokról nem lehet levenni az exponálást jelző hangjelzést. Szegény kislány meghallotta ahogy a szoknyája alatt “villant a vaku”, és szende japán mivoltát megcáfolva balhét csapott. Jelentette a történteket egy másik vasutasnak, aki nem falazott kollégájának, hanem a rendőröket hívta, és addig maradásra szólította fel kollégáját.

Az eset miatt bocsánatkérő közleményt adott ki a mozdonyvezetőt alkalmazó vasúttársaság, aki azt is ígéri, hogy foglalkozni fog alkalmazottja lelkivilágával. Japánban a “Vállalat” ugyanúgy felelős a dolgozójáért, mint fordítva, így – bár nem láttam – valószínűleg nem maradt el a vezérigazgató bocsánatkérő mély meghajlása a sajtó kamerái előtt, melyet hosszantartó vakuvillogások alatt bemutatnak a híradóban.

Ács Balázs
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: