You are here

Barack Obama kelet-ázsiai körútja – Kísérlet az amerikai-japán kapcsolatok rendezésére

NETHERLANDS-US-JAPAN-SKOREA-DIPLOMACY

A múlt héten zajlott Barack Obama négy országot felölelő egyhetes távol-keleti útja, amely során a gazdasági és politikai kapcsolatokat próbálta meg erősíteni az Egyesült Államok és a vele szövetséges országok között. Viszont az egész körút nem szólt másról, mint Kínáról. Washington ugyanis gőzerővel igyekszik megvalósítani a csendes-óceáni, Kína-ellenes katonai szervezetet, amolyan távol-keleti NATO-t, s ebben kulcsszerepe van Japánnak. Viszont ehhez meg kell oldani az amerikai-japán kapcsolatok néhány problémás területét.

Barack Obama amerikai elnök Japánba, Dél-Koreába, Malajziába, illetve a Fülöp-szigetekre látogatott el, ahol az amerikai támogatásról biztosította a helyi vezetést, hogy megvédik őket Kínával szemben. A fő téma a csendes-óceáni térségben kialakítandó szabadkereskedelmi övezet (Trans-Pacific Partnership-TPP) volt, amely a tervek szerint 12 országot ölel majd fel: Egyesült Államok, Japán, Kanada, latin-amerikai országok (Mexikó, Peru, Szingapúr), Új-Zéland, Ausztrália, Brunei,Malajzia, Szingapúr, és Vietnam. Ha megvalósul, akkor ez lesz majd a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezete.

Obama első állomása természetesen az Egyesült Államok legfontosabb kelet-ázsiai szövetségese, Japán volt. Ugyanakkor néhány gazdasági probléma beárnyékolta a közelgő találkozót. Washington már tavaly szerette volna aláíratni Tokióval a TPP-megállapodást, de ez a japán kormány protekcionista törekvései miatt meghiúsult. Japán elsősorban agrártermék (búza, rizs, tejtermékek, és cukor) importvám-szintjeit félti, míg az amerikai autóipar nem akar egy japán riválist a saját piacán.

A megbeszélések másik fontos elemét a japán-kínai szigetviták képezték. A tárgyalások végén nyilatkozatot adtak ki: elítélték a területi és tengeri követelések megfélemlítéssel, kényszerrel és erővel való foganatosítására irányuló minden kísérletet, közös aggodalmuknak adtak hangot a kelet- és dél-kínai-tengeri feszültségeket fokozó lépések miatt, s újra leszögezték, hogy kétoldalú védelmi szerződésük kiterjed a Szenkaku-szigetekre, amelyet Kína (Tiaojü néven) magáénak tart.

„A megállapodás az Egyesült Államok és Japán között a születésem előtt keletkezett, tehát ez nem egy olyan vonal, amelyet én húztam. Mi egyszerűen csak használjuk a szerződést. Ugyanakkor azt mondtam a miniszterelnöknek, hogy ordító hiba lenne folytatni az eszkalálódást a kérdésben a tárgyalások és a bizalomépítő intézkedések helyett Japán és Kína között” – jelentette ki Obama, ám a nyilatkozatot csak az amerikai elnök távozása után tették közzé. Ennek oka, hogy a már említett kereskedelmi problémákat nem sikerült megoldani. A dokumentumban csak annyi említést tesznek, hogy készek “bátor lépéseket tenni” ez ügyben,s “kijelölték az utat” a tárgyalások folytatásához. Az amerikai delegáció szerint a két fél között csökkentek a nézetkülönbségek, de a japánok viszont leszögezték, hogy egyelőre még messze vannak a megállapodástól.

Peking szinte azonnal reagált az esetre, s az állami média a héten élesen bírálta Obamát és az Egyesült Államokat azért, hogy a védelmi szerződést kiterjesztették a Szenkaku-szigetekre, amellyel lényegében Washington elismerte Tokió fennhatóságát a vitatott szigetcsoportra.   Abe Sinzó japán kormányfő történelmi jelentőségűnek nevezte a közös nyilatkozatot.

Az amerikai elnök járt még Dél-Koreában, Malajziában és Fülöp-szigeteken is. Barack Obama biztosította Szöult arról, hogy továbbra is megvédi őt az észak-koreai aggresszitól, s külön kiemelte, hogy bízik Peking támogatásában: a kínai vezetés igyekezzen nyomást gyakorolni az észak-koreai rezsimre. A körút végén tíz évre szóló védelmi megállapodást írt alá április 28-án, hétfőn az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek: a paktum értelmében az amerikai hadsereg ideiglenesen szárazföldi csapatokat, repülőgépeket és haditengerészeti egységeket állomásoztathat a délkelet-ázsiai ország bizonyos támaszpontjain.

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: