You are here

Az űrből is látható a kitört Raikoke vulkán hamufelhője

Kitört a Raykoke vulkán. A kitörésből származó hamu, és a kén-dioxid terjedését a szakemberek figyelik, már figyelmeztetést adtak ki Japán és Oroszország környékén.

Kilencvenöt évi alvás után ismét kitört az oroszországi Kuril szigetekhez tartozó Raikoke vulkán. A tűzhányó legutóbb 1924-ben volt aktív, de június 22-én újra működni kezdett. Olyan elementáris erővel tört ki, hogy a hamufelhője még az űrben, az űrállomáson is látható.

A Japánhoz közel álló Raikoke sziget vulkánjának aktivitására a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénysége is felfigyelt. Fotókat is készítettek a furcsa, gomba-szerű füstfelhőről.

Az apró, ovális alakú szigeten lévő, 700 méter széles kráterből nagy mennyiségű hamu és gáz szabadult ki.  A kráter széle közel esik a tengerhez, a magma belefolyik a vízbe, és hatalmas gőzfelhőt hoz létre.

A levegőbe kerülő hamu, az apró kő és vulkáni szemcsék veszélyeztethetik a légiközlekedést, ezért a két ország hatóságai figyelmeztetést adtak ki.

Az aktivitás ereje idővel csökkent, a füst a Csendes-óceán felé terjedt szét. A szakemberek folyamatosan figyelemmel kísérik a szálló hamu terjedését. Az utolsó adatok szerint a hamu már 17 km-es magasságban is észlelhető. E mellett a tudósok a kén-dioxid tartalmat is vizsgálják, amely szintén hatással lehet a légiközlekedés biztonságára.

 

H-guchi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: