You are here

Az új vezérigazgató egyelőre megnyugtatta a piacokat, de bajban van a VW

Volkswagen embléma kép 2

A német közlekedési miniszter szerint a kishaszonjárművek károsanyag-kibocsátási adatait is meghamisíthatta a Volkswagen. Egyre dagad a botrány az autómárka körül és nem tudni, hogy mikor lesz vége. Franciaország megelőző intézkedésként szúrópróbaszerű teszteknek veti alá az országban forgalomba helyezett autó fajtákat. Mindeközben már kiszivárgott annak az embernek a neve, aki a legesélyesebb a Volkswagen vezérigazgatói székére. Még csak egy napja kérte az Európai Bizottság az uniós tagállamokat, hogy vizsgálják meg az országukban forgalomba helyezett gépjárműveket, Párizs máris lépett.

A francia környezetvédelmi miniszter a közszolgálati rádiókon bejelentette, elkezdik a teszteléseket, hogy egyértelművé váljon, Franciaországban nem történt csalás. „A jövő héten megkezdjük a véletlenszerű teszteléseket a Franciaországban forgalmazott, valamennyi márkájú gépkocsiból mintegy 100-on, hogy ellenőrizzük, betartják-e a környezetvédelmi előírásokat.”– mondta Ségolene Royal, francia környezetvédelmi miniszter.

Közben a német közlekedési miniszter a parlamentben bejelentette, csak Németországban 2 millió 800 ezer gépjárművet érint a csalás. „Jelenlegi ismereteink alapján a 2000 és 1600 köbcentis motorokat érinti, de az 1200 köbcentis motorokat is vizsgáljuk. Ismereteink szerint a Volkswagen kishaszongépjárművei is érintettek lehetnek”– jelentette ki Alexander Dobrint német közlekedési miniszter.

Japánban a közlekedési tárca vezetője indított vizsgálatot, hogy kiderítsék, hatással van-e a botrány a japán fogyasztókra. A szigetországba kereskedők nem importálnak Volkswagent, csak magánszemélyek hozhattak be külföldről, nagyjából 230 db-ot. Hamarosan mérlegelik, hogy mi legyen a sorsuk. „Arra kérünk minden gyártót és kereskedőt, hogy jelentsék ha korábban hasonló, szoftveres csalást észleltek.”– mondta Akihiro Ohta japán közlekedési miniszter.

A botrány elérte a Volkswagen csoport egyik leányvállalatát, a SEAT-ot is. A spanyol autógyárban akár félmillió autóba is szerelhettek az érintett motorból. „Mi minősített és jóváhagyott motorokat kaptunk, így fogalmam sem volt, hogy szoftverek feltérképezik, és módosítják a kibocsátási értékeket.”– felelte Matias Carnello, a SEAT Ibiza modellt Felügyelő Bizottság elnöke arra a kérdésre, hogy tudott e a csalásról.

Autós magazinok közben már belekeverték az összes német autógyárat. A Daimler és a BMW már közleményben cáfolt minden állítást, amely arra vonatkozik, hogy ők is trükköztek az adatokkal. Közben összeült a Volkswagen menedzsmentje, hogy a szerdán lemondott vezérigazgató helyére, új vezetőt válasszanak és meghatározzák a cég további stratégiáját. Kiszivárgott hírek szerint a Porsche sikeres főnöke, Matthias Müller lehet a befutó. Pénzügy elemzők szerint jó döntés. „Hatalmas feladat lesz mindent helyrehozni, de bízom benne, hogy meg tudja csinálni. A piacok is bíznak ebben, ezért látható a tőzsdei áremelkedés a hír hallatán.” – mondta Robert Halver, a Baader Bank vezető pénzügyi elemzője. A pénzügy elemzők azonban aggódnak amiatt, hogy a botrányban érintett modellek tulajdonosai közül mennyien indítanak majd pereket és ez milyen költségekkel jár majd. Ahogy fogalmaztak: – ”Könnyebb megjósolni a lottószámokat, mint megmondani, hogy végül mennyibe fog kerülni a Volkswagennek a hamisítás.”

Forrás: Magyar Televízió (MTVA), M1 csatorna

Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/a-suzuki-perli-a-volkswagent/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: