You are here

Az Trump-Abe telefonbeszélgetés és annak háttere

trump call

Ma Trump elnök telefonos villámbeszélgetést folytatott Putyinnal, Abe Sinzóval, Merkellel, Hollande francia és Turnbull ausztrál miniszterelnökökkel. Japán – részben – fellélegezhet.

 

Donald Trump, az USA új elnöke szombaton „forró dróton” felhívta Abe Sinzó japán miniszterelnököt. Biztosította, hogy az USA “sziklaszilárdan” eltökélt a szigetország biztonságának szavatolásában. Ez volt a japánok számára a legfontosabb döntés! Egyeztették továbbá James Mattis amerikai védelmi miniszter közelgő tokiói látogatásának tervét és az észak-koreai „nukleáris fenyegetés” kérdését. Egyetértettek abban, hogy a kereskedelem és a beruházások terén tovább kell mélyíteniük országaik kapcsolatait.

A beszélgetés háttere

A 2. világháború után amerikai nyomásra készült japán alkotmány csak csekély önvédelmi erőket és védekező fegyverzetet engedélyezett a szigetországnak. Japán, védelme szempontjából az Okinawában állomásozó amerikai haderő segítségére van utalva, ami ha „uram bocsá’” valamiért elmaradna, saját erejéből nem tudná megállítani a rohamléptekkel militarizálódó Kínát, vagy az Északi-szigetekre rakétákat telepítő Oroszországot.

Trump választási beszédében jelezte, hogy hazahívja a külföldön állomásozó amerikai katonákat, vagy „jól megkéri” a védelem árát. A feszült várakozást követő telefonbeszélgetés után Japán fellélegezhetett, de hátra van még a „feketeleves”. A Tokióba látogató amerikai védelmi miniszter elsősorban bizonyára a katonai védelem „emelt áráról” fog tárgyalni, és csak másodlagosan kerül szóba az észak-koreai nukleáris fenyegetés.

Trump Japán iránti érzelmeiben szerepet játszhat, hogy az amerikai elnökválasztási kampányban Abe Sinzó teljesen elkötelezte magát Hillary Clinton győzelme mellett. Trump egyik beszédében rossz példaként a náci Németországgal együtt említette Japánt, ami azt jelenti, hogy sok javítanivaló lesz a két ország kapcsolataiban.

Nakano
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: