You are here

Az olimpia évében már sofőr nélküli autóbuszok járják az országot

 

Japán automatizálással készül a Tokiói Olimpiára és az előredegő társadalomra. A tervek szerint 2020-ban már sofőr nélküli távolsági autóbuszok járják az országot.

 

     A 2016-ban indult, SD drive nevű projekt felgyorsításához a SoftBank megduplázta az anyagi forrásokat, a Yahoo! Japan pedig 4,5 millió yent (11,5 millió Ft-ot) adományozott.

     Az SB drive elsősorban a települések közötti rendszeres közlekedést szeretné biztosítani. Az új „japán csoda”, a sofőr nélkül közlekedő autóbusz bizonyára lenyűgözi a 2020-as Tokió Olimpiára látogató külföldieket és a világot.

     Ám az SB drive-nak van egy másik célja is. A jelenlegi japán társadalomnak 25%-a 65 év feletti, ám 2060-ra már a lakosság 40%-a éri el ezt a kort. Az idős emberek gondozásához és ellátásához, de az egymással való kapcsolattartásukhoz is biztosítani kell a megbízható közlekedést. Ezt nehéz lenne sofőrökkel megoldani az addigra krónikusan megnövekvő munkaerőhiány, illetve gazdasági okok miatt. Ezen kíván segíteni az előrelátó projekt.

     A sofőr nélküli buszokat a legalaposabb technikával, mozgásérzékelőkkel és fotocellákkal szerelik fel. Ezek figyelik a forgalmat, s amikor szükséges, a közlekedési pontokon megállnak. Ugyancsak automatikusan megáll a jármű, földrengésnél, vagy, ha az úttestre váratlan akadály, pl. a hegyről legurult szikladarab kerül. Ilyenkor az irányító állomáson tartózkodó operátor a beépített kamerán keresztül észleli a leállás okát, intézkedik, és busz belső hangszóróin keresztül értesíti az utasokat.

     A Yahoo Japan egyéb szolgáltatással is bővítené a rendszert. Az útvonaltervezéshez hírt adna az időjárás változásairól, az időközben kialakult közlekedési akadályokról és az utasokat érintő egyéb eseményekről.

     A sofőr nélküli járművek próbaútja megtörtént. Kiválóra sikerült!

 

H-guchi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: