You are here

Az okinavai Nagoban az amerikai támaszpont-ellenes polgármester nyert a választáson

Ismét az amerikai légitámaszpont odaköltözését ellenző Inamine Szuszumu nyert a nagoi polgármester-választáson.

Nago városban ismét Inamine Szuszumu nyert a polgármester választáson. A választás tétje volt, hogy a 20 ezer szavazattal újraválasztott Inamine nem járul hozzá a Futenma amerikai légitámaszpont odaköltözéséhez, míg kihívója, a 16 ezer szavazatot kapott Szunemacu Bunsin e témában engedékenyebb lenne.

Okinava sziget egyötödét az összesen 24 ezer katonának szállást adó amerikai támaszpontok foglalják el. A Ginovan városban álló Futenma légitámaszponton 4000 amerikai tengerészgyalogos állomásozik. A gyakorlatozó harci gépek zaja és a katonák randalírozásai és bűnesetei állandó tiltakozást váltanak ki a helyi lakosságból.
A japán és az amerikai kormány 1996-ban megállapodása szerint a támaszpontot a kevésbé lakott (62 ezer lakosú) Nago városba kell átköltöztetni. Erre addig a város lakosainak tiltakozása miatt nem kerülhetett sor. (Az áttelepítést Nago lakosságának 87%-a ellenzi.) Inamine polgármester újraválasztása tovább nehezíti a támaszpont költözését. Bár a polgármester eszközei végesek, számtalan módon, pl. építési engedélyek megtagadásával tudja hátráltatni a kétoldali megállapodás végrehajtását.

Japánnak viszont egyelőre szüksége van az amerikai támaszpontokra. A II. világháború után elfogadott új alkotmány szerint csak önvédelmi fegyverzettel rendelkezhet, ami ma már nem elegendő fenyegetettségének, elsősorban a katonai nagyhatalommá vált Kína és Oroszország erejének ellensúlyozására.

H-guchi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: