You are here

Az író-újságíró pályázat eredményhirdetése

Magazinunk évente megrendezi író-újságíró tehetségkutató pályázatát. Idén is – mint minden évben – háromszáznál több pályamű érkezett szerkesztőségünkbe. A zsűri számára nem volt könnyű feladat a sok színvonalas pályamű közül kiválasztani a három legjobbat. Végül a díjazás a következőképpen alakult:

 

I. díj


Az Inter Japán aranyserleg és oklevél

 A nyertes pályázó és műve:

Pataki Anett: 14 óra 46 perc

2011-ben a fukusimai atomerőmű nukleáris katasztrófája miatt evakuálták a közeli Tomioka kisváros lakóit. Hat évvel később a kormány engedélyével száz fő visszaköltözhetett a valaha virágzó, 50 ezer lakosú településre. A közműellátás nélküli város kihalt, elgazosodott területét vaddisznók járják. Az első önkéntes lakó Josiko asszony, a helyi középiskola volt igazgatónője. Egyedül érkezett, férje nem követte a bizonytalanságba.
Az igazgatónő megindító, drámai percekben szembesült üresen kongó iskolájával. Az álló falióra az emberi sorsokról döntő gigászi földrengés idejét mutatja. A tanteremben a diákok tárgyai hat éve úgy árvátlankodnak, ahogyan meneküléskor hagyták őket. A megható novella előre vetíti, hogy a száz önkéntes újraindítja a város életét.

 

II. díj


Japán szamuráj-domborműves porcelán
24 karátos aranybevonattal és oklevél
 

A nyertes pályázó és műve:

Nagy Zoltán: Elmentem Japánba meghalni

A magasztos eszméket sugalló novella az ember küzdelmét mutatja be a természettel és önmagával. Két emberi sorsot kapcsol össze: a halott apáét és az ő emlékének adózó fiáét. A magyar fiatalember végső erőfeszítésével mászik a „Halott szellemek erejének” nevezett életveszélyes japán hegy csúcsára. Különösen nagy megpróbáltatás ez számára, mert nem alpinista. Felelősséget érez apja haláláért, akit a hegyen ért végzetes baleset. A fiú a hegy legyőzésében talál megnyugvásra, megtisztulásra, a nagy próbával válik igazán felnőtté.

 

III. Díj

 
Japán szamuráj-domborműves porcelán
24 karátos aranybevonattal és oklevél

A nyertes pályázó és műve:

Veres Tamás: Adománygyűjtés Osakában    

Oszakában három magyar szakos japán diáklány és egy magyar fiatalember pénzt gyűjtenek a magyarországi vörösiszap katasztrófa károsultjainak megsegítésére. A földrengéssel, árvízzel, szökőárral és egyéb természeti csapásokkal gyakran sújtott ország lakói együtt éreznek a magyarokkal, bár némelyikük azt sem tudja, hol van Magyarország. Az olvasó megtanulhatja az egyik legfontosabb japán szó, a yamatodamasi, vagyis a japánságtudat jelentését.

 

Színvonalas pályaművet küldött be továbbá Jámbor Ildikó, Szőnyi Dániel, Szána Fruzsina, Czikkely Zsuzsanna, Szilágyi Árpád, Palacsa Zsolt, Kardos Andrea és Szabó Árpád.

Szerkesztőségünk megnyugvással fogadta a díjazást. Úgy érzi, hogy a pályázat betöltötte hivatását.

Pályázóinknak további sikeres alkotómunkát, olvasóinknak pedig kellemes szórakozást kívánunk!

 

Inter Japán Magazin
Szerkesztősége
Tokió

 

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: