You are here

Az Író-újságíró pályázat díjazása

Tisztelt Pályázók,
Tisztelt Olvasók!

Megszületett a döntés a Magazinunk által meghirdetett Író-újságíró pályázat díjazásáról. A pályázatok jellemzője, hogy csak három számozott díj adható ki, ami jelen esetben nehéz feladatot rótt a zsűrire. Az első díjas pályaművet a zsűritagok egybehangzó döntésével már az első fordulóban sikerült kiválasztanunk. A másik két díjért azonban több írásmű holtversenyben állott, s ezeket újabb meg újabb szempontok szerint további három fordulóban kellett értékelnünk. Végül, a szoros verseny miatt a három számozott díjon felül egy különdíj kiadásáról is döntöttünk.

Az Inter Japán Magazin Író-újságíró pályázatának díjazottjai:

I. Díj: Krajčír Lukács: Napfoltok – A Szenkaku-szigetek jelentősége az átalakuló japán politikában,
II. Díj: Holló Viktória: Szigetek feletti huzavona Távol-Keleten,
III. Díj: Szabó Péter Gábor: Bolyai János Japánban.

A zsűri különdíjasa: Sors Andrea: Öreg szív – fiatal lélek

Az I. díjazott elnyerte az Inter Japán Magazin arany kupáját és oklevelét. A többi díjazott japán szamuráj-domborműves porcelánt (24 karátos aranybevonattal) és oklevelet kap.

Ez évi pályázatunkra 208 mű érkezett. Szerzőik között többen a japán aktuálpolitikából választottak témát. Így adódhatott, hogy az első díjas Krajčír Lukács és a második díjas Holló Viktória pályaműve is a japán szigetvitákról szól. Műveik alapos kutatómunkáról árulkodnak. Olyan történeti mélységekbe ástak, amely a japánoknak elismerését is kivívhatja. A harmadik díjazott Szabó Péter Gábor lelkiismeretes kutatása viszont nekünk, magyaroknak értékes. Megtudhatjuk belőle, hogy japán matematikai körökben a két Bolyai tanait talán még nálunk is jobban megbecsülik. Nehéz feladatra vállalkozott Sors Andrea a japán lélek bemutatásával. Sikeres küldetését a zsűri különdíjjal jutalmazta.

A díjakból – sajnálatunkra – nem jutott a következő színvonalas művekre: Oberten János: Fukusima mon amour (egy magyar fiú és japán lány romantikus levelezése), Fodor György: Príma Princessza Japánból (színvonalas riport a magyar cigánymuzsikát terjesztő japán zenésznővel), ill. Bokor- Fekete Beáta: Én Musubu – Rokonlelkek (egy magyar és egy japán lány villanásnyi találkozása). Érkeztek olyan színvonalas pályaművek is, amelyeket azért nem jutalmazhattunk, mert túllépték a megengedett szövegterjedelmet, vagy nem kötődnek eléggé a japán témához, iiletve tévedéseket tartalmaztak.

Szerkesztőségünk elégedetten nyugtázza, hogy pályázatunk betöltötte hivatását. A legnívósabb írásműveket Magazinunkban folyamatosan közreadjuk.

Köszönjük a pályázók munkáját és az olvasók érdeklődését!

Doma-Mikó István
Zsűri elnök
Inter Japán Magazin
Alapító-főszerkesztő

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: