You are here

Az író, aki nemet mondott a Nobel-díjra

Jelenkorunk egyik legtehetségesebb japán íróját, a 69 éves Murakami Harukit hidegen hagyja a médiafigyelme és az ember számára a legnagyobb tudományos vagy életművi elismerést jelentő Nobel-díj elnyerése. Ő helyette inkább az írásnak szenteli minden idejét és energiáját.

A szerzőt az évek során már többször emlegették a Nobel-díjasok esélyesei között és idén úgy tűnik, hogy ennek a neves díjnak az elnyerésében komoly eséllyel indul. A díj megkaparintása mégis valószínűtlennek tűnik egy egészen abszurd okból kifolyólag. Az ok nem más, mint maga az író, aki személyesen jelezte, az Új Akadémia szervezői irányába, hogy töröljék a nevét a jelöltek közül. Az irodalmi Nobel-díj becses hírnevét az utóbbi időben több társadalmi és közéleti botrány is megtépázta (elsősorban szexuális és pénzügyi) ennek köszönhetően a Svéd Akadémia úgy döntött, hogy idén senkinek sem ítélik oda a díjat. Ezt követően alapították meg az alternatív Nobel-díjat, mely elődjét hivatott helyettesíteni.

Murakami mégsem ezen okokra hivatkozva utasította vissza a jelölést. Az író elmondása szerint az írásban leli valódi örömét, így nincs szüksége a médiafigyelemre, ugyanakkor e-mailben jelezte, hogy nagy megtiszteltetésnek veszi az Akadémia jelölését. Döntésének a súlyát az a tény is jól mutatja, hogy a japán szerzőt beválasztották a szűkített négyes listába, mely olyan neveket sorakoztat fel, mint a kanadai, de vietnámi születésű Kim Thuy, a francia Maryse Condé és a brit Neil Gaiman.

 

Nagy Zoltán

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: