You are here

Az Egyesült Államok egyre lejjebb csúszik a dobogó fokain a fegyvergyártási versenyben

055 kínai cirkáló

Kína és Oroszország meg fogja előzni az Egyesült Államokat a fegyvergyártásban. A három nagyhatalom szisztematikusan készül egy összecsapásra, amely soha nem fog bekövetkezni. Újabb hidegháború nem lesz. Kína nem harcokra rendezkedik be. A céljuk, hogy a világ első számú fegyvergyártói legyenek.

A fegyverek felhalmozásában Kína jeleskedik. Több, a világtengerek meghódítására alkalmas hadieszköz készítésére annyi pénz áldoztak, amennyit Japán, Dél-Korea és India összesen költött az ilyen fegyverek előállítására.

Ha a 055 típusú cirkáló elindul Kínából, egyetlen kikötő érintésével képes megkerülni a Földet.

Ázsia leggyorsabban fegyverkező országa nagy hangsúlyt fektet arra, hogy átszervezze és egy központból irányítsa fegyveres alakulatait a földön, a vízen és a levegőben is.

Oroszország anyagi és gyártási problémákkal küzd, de lassan ők is az Egyesült Államok elé kerülnek fegyverkezésben. Vlagyimir Putyin országában a szíriai és az ukrajnai frontokon szerzett hadi tapasztalatok segítik az életek kioltására alkalmas tárgyakat tervező vagy átalakító mérnökök munkáját.

A Föld legnagyobb területű állama a hibrid hadviselésben jár élen a többi ország előtt. A kibertámadások Oroszország irányából rendszeresek lettek más országok ellen.

Jens Stoltenberg NATO főtitkár határozottan kijelentette, hogy az Észak-Atlanti Szövetség nem akarja, hogy érdekeik ütközzenek Oroszország érdekeivel. A szervezet védelmi minisztereinek összejövetelén fontosnak tartotta kiemelni, hogy a hidegháború óta a NATO tagállamok folyamatosan csökkentették a hadászati célokra szánt költségeiket.

Megvitatták a szervezet parancsnoki hálózatának átalakítását is. Megszavazták két új parancsnokság létrehozását, amelyek Európa és Észak-Amerika között biztosítják a csapatok és az utánpótlás egységeinek mozgósítását. Az Egyesült Államok fogja felügyelni a tengeralattjárók és a hajók mozgását és biztosítaná a védelmüket. A Németországban létrehozandó parancsnokság a logisztikáért lenne felelős.

Veres Tamás

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: