You are here

Az atombomba áldozatainak tárgyaival nyitott a felújított Hirosimai Emlékmúzeum

Az 1945-ös atombomba-támadás áldozatainak személyes tárgyaival és új fényképekkel kibővített állandó kiállítással nyílt meg a hirosimai Béke Emlékmúzeum főépülete, amely nagyobb helyreállítási munkálatokon esett át az elmúlt két évben.

Az intézmény reményei szerint az áldozatok ruháinak, cipőinek, fényképeinek és rajzainak bemutatásával sikerül mélyebb hatást gyakorolni a látogatókra, mint azzal, ha csupán magyarázó szövegeket használnak. A főépületben továbbá külön szekciót alakítottak ki az atombomba-támadáskor Hirosimában lévő amerikai hadifoglyoknak és a többi külföldi áldozatnak. A felújított épületrészben jelenleg 538 tárgy van kiállítva. Az újonnan kihelyezett képek egyike egy életnagyságú fotó egy lányról, aki az atombomba által elpusztított terület előtt áll, míg a fekete-fehér fényképek egy része a súlyosan összeégett áldozatokat örökíti meg.

A múzeum főépületét 2017 áprilisában zárták be, hogy egyrészt megújítsák állandó kiállítását, másrészt, hogy földrengésbiztossá tegyék a szerkezetét. A múzeumban ez volt a harmadik jelentősebb renoválás az intézmény 1955-ös megnyitása óta. Az intézmény keleti szárnyában kaptak helyet a papírdarvak; a négy alkotást 2016-ban Barack Obama akkori amerikai elnök ajándékozta az intézménynek a japán városban tett látogatásakor.

Fotó: A Hirosimai Atombomba-dóm világörökségi helyszín Japánban. Ez volt az egyetlen szerkezet, ami állva maradt a területen, ahol 1945. augusztus 6-án az első atombomba felrobbant FORRÁS: JAKUB HALUN / WIKIPEDIA

MTI nyomán
Inter Japán Magazin

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: