You are here

Az alig 2000 fős település, amely példát mutatott a világnak környezetvédelemből

 

A Világbank adatai szerint 2025-re másfél milliárddal több ember fog városban élni, mint jelenleg. Az emberek által megtermelt szemétmennyiség így a duplájára fog nőni.

Japán keleti részén található Kamikatsu. Az alig 2000 fő összlakosságú település azzal írta be magát a hírekbe, hogy 2020-ig hulladékmentes településsé szeretnének válni.

2003-ban hirdette meg a városvezetés, hogy hadat üzennek a környezetszennyezésnek és minden hulladékot, amelyet termelnek, újrahasznosítanak.

Olyan szintre jutottak már a hulladékgazdálkodás terén, hogy a szemét 80 százalékát felhasználják és húsz százalék lerakókba megy. A helyiek ezt kevésnek tartják. A cél, 2020-ig elérni a száz százalékos hulladék-újrahasznosítást.

Kamikatsu lakosai a fölöslegessé vált dolgaikat negyvenöt féle módon szelektálják. Így sikerül újra feldolgozni vagy komposztálni a város által termelt szemetet.

Kamikatsu környezettudatosságának egyik legjobb példája a pub, amelynek teljes berendezése újrahasznosított hulladékból készült. Az épület 2016-ban fenntarthatósági díjat is kapott.

Kamikatsu lakosai régi, de még használható tárgyaikat leadhatják a település használtcikk  boltjában és bármit haza is vihetnek onnan ingyen.

Több ország környezetvédelmi képviselői kísérik figyelemmel a város környezettudatosságát és igyekeznek ellesni a módszereiket.

San Diego és New York is szeretné követni Kamikatsu példáját és teljesen hulladékmentessé akarják tenni a városaikat.

Veres Tamás

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: