You are here

Atomellenes tüntetés Tokióban

Atomellenes tüntetés

Szombaton a japán fővárosban több ezer tüntető gyűlt össze tiltakozásul az atomenergia felhasználása ellen. Két hónappal ezelőtt Japán elszenvedte minden idők legnagyobb helyi földrengését (9-es nagyságrendűt), amit pusztító szökőár követett. Akkor meghibásodott a fukushimai atomerőmű reaktorának védőburkolata, aminek következtében folyamatos az életre veszélyes radioaktív sugárzás.

A Tokió parkjában tiltakozó tömeg transzparensei hirdették, hogy “Az atom elavult” vagy “Az energiapolitika megváltoztatását akarjuk”. A félelemre alapos okuk van. Az utóbbi két hónapban több erőmű földrengés nélkül is meghibásodott, és élnek a gyanúperrel, hogy a szigetország 72 atomerőműve nem teljesen biztonságos.

A japánok Fukushima példáján megtanulták, mit jelenthet a lakosság számára a sugárzás. Sokak számára sugárfertőzést (akiknek száma egyelőre ismeretlen, és akikről nem illik beszélni), vagy evakuálást, amelyből a szerencsésebbek is csak húsz év múlva térhetnek vissza otthonaikba. Továbbá sugárszennyezett és megsemmisítendő terményeket. Emberi fogyasztásra alkalmatlan zöldség-gyümölcsöt, tejet, halat. Gazdátlanul magukra hagyott háziállatokat, learatatlan termést, munkájuktól megfosztott termelőket és tengeri halászokat.

Pénteken Kan Naoto miniszterelnök bejelentette, hogy óvatosságból leállítják a fővárostól 170 kilométerre lévő hamaokai atomerőművet. Az ipari régió szívében lévő erőművet eredetileg igen veszélyes pontra, a földkéreg három lemezének találkozására építették.

A tüntetők örömmel fogadták a kormányfő bejelentését, de elégedetlenségüknek adtak hangot az atomerőmű-leállítás időpontjának bizonytalan fogalmazása miatt, illetve, mert a kormány nem ad határozott választ a jövendő energiapolitikájáról. Végleges megoldást csak abban látnának, ha az ország energiatermelését „atomtalanítják” és szélerőművekkel vagy naperőművekkel biztosítják.

A hamaokai erőmű tulajdonosa, a Chubu Electric Power társaság máris cáfolta Kan Naoto miniszterelnök bejelentését, mert a cég nem hozott döntést a leállításról. Az ugyanis – úgymond – súlyosan érintené a cég gazdálkodását, és megoldatlanná tenné a térség gyárainak termelését, közöttük a két „óriásét”, a Toyota és a Suzuki autógyárakét.

A tüntetések valószínűleg folytatódni fognak.

Doma-Mikó István
Inter Japán Magazin

 

Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/ujabb-foldrenges-fukushimaban/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: