You are here

Átadták a meghosszabbított Tohoku shinkansent

New Tohoku Shinkansen

Közel 7 évig nem adtak át új shinkansent, most végre megtörtént: megnyílt a Hachinohe–Shin-Aomori szakasz, és ezzel a teljes Tohoku-shinkansen. Aomori, ahol valaha kompra rakták a Hokkaidó felé tartó vonatokat, egy időre visszanyerte fordítókorong-szerepét.

2010. december 5-én, reggel 6:31-kor elindult az első menetrend szerinti vonat Aomoriból Tokió felé, ezzel véglegesen megnyílt a Tohoku shinkansen.

A vonalat hivatalosan Aomoriban nyitották meg, a Japánban szokásos módon, szalagátvágással, konfettiszórással és üdvzsivalgással. Érdemes megnézni az erről szóló rövid közszolgálati TV tudósítást:

www.nhk.or.jp/news/html/20101204/t10015640001000.html

A helyiek lelkesen örvendeznek, hogy 38 évvel a döntés után, hogy idáig érjen a szuprexpressz, megélték ezt a napot. Alig hiszik el, hogy a 675 km-re fekvő Tokióba 3 óra 20 perc alatt oda lehet érni. Régebben egy teljes éjszaka kellett hozzá.

Tokióban is vasútbarát hordák üvözölték az első Aomori felé induló vonatot, és várták az első onnan érkezőt. És bizony várhattak, mert a vonat – rendkívüli módon – megkésett. Aomoriból még rendben elindult, de Moriokában, ahol összezár az Akita felől érkező vonatrésszel, technikai probléma adódott, és hallatlan 13 perces késést szedett össze.

A vonalat egyelőre nem tervezik továbbépíteni. De ha mégis, akkor azt már nem Tokohu shinkansen-nek, hanem valószínűleg Hokkaido-shinkansen-nek fogják hívni, és nem a JR East, hanem a JR Hokkaido fogja üzemeltetni.

Igazából nem lenne már nagy falat a továbbépítés, hiszen a tenger alatti 55 km hosszú Seikan alagút Aomoritól már csak egy köpés, az alagútban pedig csak le kell fektetni a harmadik sínszálat – láthatóan megvan naki a hely.

Az alagút túloldalán pedig nincs már messze Hakodate, a másik kikötőváros, ahol anno az Aomoriban kompra rakott vonatok földre szálltak Hokkaido-n, hogy folytassák útjukat Sapporo felé.

De előbb még egy másik megnyitás várható: a tavasszal átadják végre a Kyushu shinkansen 2. szakaszát, ezáltal a jelenleg szigetüzemként működő vonal szervesen összekapcsolódik a shinkansen hálózattal, így meglesz a lehetősége, hogy közvetlenül el lehessen jutni Tokióból a mintegy 1500 km-re fekvő Kagoshimába – bár ilyen viszonylatú vonat nem lesz.

Ács Balázs
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: