You are here

Árvíz, földcsuszamlás – már 157 halottja van a japán ítéletidőnek

Már 157-re emelkedett a japán ítéletidő áldozatainak száma. Ennyi holttestet találtak a romok és a sártenger alatt. Alig, hogy elállt az eső, máris elkezdődtek a helyreállítási munkálatok. Félő, hogy további eltűnt személyről derül ki, hogy halálát lelte a heves tájfunban.   


Címlafotó: Katonák mentőcsónakokkal cirkálnak az utcákon. Fotó: Reuters

 

                  Egész városrészek kerültek víz alá  (Fotó: Reuters)

 

      Pénteken szélviharral és esőzéssel érkezett a rendkívüli erős tájfun Nyugat– és Délnyugat-Japánba. Egyes területeken 2-3 óra alatt több csapadék hullott, mint máskor egy hónap alatt. A hatalmas vízmennyiség megtöltötte a települések csatornahálózatait, felduzzasztotta a folyókat annyira, hogy azok kiléptek medreikből. A járókelők térdig érő vízben gázoltak az utcákon, ám a folyamatos esőzés miatt annyira megemelkedett a víz szintje, hogy az alacsonyabban fekvő emeletes házak tetőzetét is elérte.

 

                 A mélyebb területen fekvő z emeletes családi házak tetőzetéig ér a zavaros ár   Fotó: Kyodo

 

      A hegyekből lezúduló ár hatalmas sártengert sodort magával, fölcsuszamlások keletkeztek. Sok épület összeomlott, maga alá temette lakóit. Az ítéletidő Hirosima és Okayama megyékben okozta a legnagyobb kárt anyagiakban és emberéletben egyaránt. A tűzoltóság 5,8 millió lakost szólított fel, hogy biztonsági okokból hagyják el lakóhelyüket.

 

                  Üres városrész, a lakók elmenekültek, az épületek összeomlottak.   (Fotó: Reuters)

 

Az esőzés megszűntével rögtön elkezdődött a romok eltakarítása, az utak, autóutak és vasútvonalak helyreállítása. Az anyagi kár egyelőre felbecsülhetetlen. A sár és az épületek romjai alól 157 holttest került elő. Japánban az esőzés még soha nem okozott ilyen sok halálos áldozatot. A japán kormány erőfeszítéseket tesz a károsultak megsegítésére, de külföldön is gyűjtés indult.

 

                 Hirosima megyében, Kumamoto városban már elkezdődött az újjáépítés    Fotó: MARTIN BUREAU/AFP/GETTY IMAGES

Inter Japán Magazin
Doma-Mikó

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: