You are here

Ahol nem minden a boldogságtól sugárzik

 Ahol nem minden a boldogságtól sugárzik

A fukushimai atomerőmű március 11-i katasztrófája óta leplezett sugárzás-pánik észlelhető Japánban. Nem teljesen alaptalanul, hiszen az erőmű 30 kilométeres környezetéből evakuálni kellett 80 ezer lakót, a környéken termelt zöldség, gyümölcs és tej megsemmisítésre került, és szünetel a tengeri halászat is. A terjedő sugárzás nem csak a környező országokat aggasztja. A szél több ezer kilométerre viszi a sugárzó részecskéket, de viszi a tengervíz is. A környék tengeri algájában (aminek préselt lapja, a nori a japánok nemzeti eledele) a megengedett sugárzás 50-szeresét mérték, és külföldön is fogtak már ki sugárszennyezett tengeri halat.

        A radioaktív jódizotóp a fűtőanyagként használt urán hasadásakor keletkezik az atomreaktorokban. Ez a sugárzó jód Fukushimában a reaktor sérülésekor került a levegőbe, és a széllel meg a csapadékkal nagy távolságra eljutott. Az emberi szervezetbe kerülve fokozza a pajzsmirigy rákos megbetegedését. A jód 131-es izotópja gyorsan lebomlik, mert nyolc nap a felezési ideje, viszont a 129-es izotóp felezési ideje 15, 7 millió év!

        A japán hírek folyamatosan nyugtatják a lakosságot, hogy a légtérben, az ivóvízben és piacra került ételekben nincs a megengedettnél magasabb sugárzás. Az atomerőmű-krízis kezeléséről közölt hiányos, talányos, vagy éppen valótlan hírek azonban megvonták a médiától a bizalmat. Mi sem jelzi ezt jobban, mint hogy a tragédia kezdetét követő néhány napon belül a japán boltokból kifogytak a Geiger-Müller kézi sugárzásmérők. A német gyárhoz pedig annyi megrendelés érkezett, hogy csak október utánra (más hírek szerint csak a jövő év nyarára) tud egyéni megrendelésre szállítani. Elsőként ugyanis a japán iskolák igényét teljesíti.

         A sugárzás-pánik házi kezelésének új lendületet adtak a brit Sheffield Egyetem kutatásának eredménye, mely szerint a radioaktív jódizotóp közönséges mikrohullámú sütőben hevítve megszűnik sugárzó anyag lenni. A találmánynak nagy jövője lehet az atomerőművek használt fútőelemeinek semlegesítésében. A japán hétköznapokra is hatással van annyiból, hogy az üzletekből kezdenek kifogyni a mikrohullámú sütők.

Doma-Mikó István
Inter Japán Magazin 

 

Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/fukusima-talajat-tisztitani-kell/
http://interjapanmagazin.com/sok-ezer-haziallat-kiirtasara-kenyszerul-a-japan-kormany/ 
http://interjapanmagazin.com/hazalatogatas-atomsugarzott-otthonokba/
http://interjapanmagazin.com/foldrengeses-hetkoznapok-2-resz/
http://interjapanmagazin.com/foldrengeses-hetkoznapok-1-resz/
http://interjapanmagazin.com/elet-a-sugarzasban/
http://interjapanmagazin.com/minta-bejegyzes-8/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: