You are here

Áfaemelés Japánban

Japánban 17 év nyugalom után ismét emelkedett az áfa, immár 5-ről 8%-ra. Kérdés, hogy elődei példájára belebukik-e ebbe Abe miniszterelnök?

17 éve nem volt áfa emelés a Felkelő Nap Országában. A japán politikusok számára kisebb veszéllyel jár elfogyasztani egy adag fugut, a köztudottan mérgező golyváshalat, mint hozzányúlni az áfához. Míg a fugu-étel túlélhető, ha a hal mérgező epéjét vizsgázott szakács metszette ki, az áfa emelését eddig egyetlen politikus karrierje nem élte túl.

Japán lakossága egészen 1989-in nem ismerte az Általános Forgalmi Adó fogalmát. Az adózás efféle „új fajtáját” akkor, a széleskörű tiltakozás ellenére, az év áprilisában vezette be Takesta Noburu miniszterelnök. A „sarc” hiába volt mindössze csak 3%, a miniszterelnöknek már júniusban el kellett hagynia bársonyszékét. Őt követően évtizedek politikai viharai után először alakíthatott kormányt szocialista politikus, Murajama Tomiicsi személyében. Miniszterelnöksége alatt a parlament megszavazta, hogy 1994 novemberében 3-ról 4%-ra, majd azt követően 5%-ra emelik az áfát. Murajama a következő alsóházi választások után kikerült a parlamentből. Nem járt jobban az őt követő Hasimoto Rjútaró sem, akinek miniszterelnöksége alatt érte el az emelés az elődje alatt eldöntött 5%-oz. Az emelést követő gazdasági recesszió miatt rövidesen neki is távoznia kellett.

Nem kis kockázatot vállal tehát Abe Sinzó miniszterelnök, aki április 1-től ezúttal 5 %-ról 8 %-ra emelte az áfát. Erre a japán gazdaságnak feltétlen szüksége van az államadósság csökkentéséhez, amely a fejlett országok között a legmagasabb. Kérdés, hogy vajon elődei sorsára jut-e a japán kormány első embere? Szakértők szerint valószínűleg nem, mert most mások a körülmények. 1997-ben az ázsiai pénzügyi válság is érintette Japánt. Jelen esetben viszont csak rövid időre lassulhat le a növekedés, és recesszió nem fog bekövetkezni.

Nakano
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: