You are here

Abe Sinzó európai körútja: Szorosabb kooperáció NATO-val

Shinzo Abe, Anders Fogh Rasmussen

Barack Obama után most Abe Sinzó japán miniszterelnök indult egy körútra, mégpedig Európába. Járt Brüsszelben, az Európai Unió intézményeiben és tagállamaiban, valamint a NATO központjába is. Témából akadt bőven: az orosz-ukrán válság, a japán-kínai szigetviták és a sokkal szorosabb japán-európai biztonságpolitikai kooperáció.

Abe Sinzó útja egyértelműen Kínának és Oroszországnak volt címezve. Japán ugyanis tart Kínától, különösen most, hogy a szigetviták egyre nagyobb méreteket öltenek, sőt erre még rátesz egy lapáttal Kína és Vietnam közötti  egyre feszültebb helyzet az olajfúrótorony építése körüli provokációk és határsértések miatt. Ezzel párhuzamosan a megromlott orosz-nyugati viszony kihatással van Tokió és Moszkva kapcsolatára is, s a két ország között ismét kiújulni látszanak az ellentétek. Obama látogatásából Japán azt a konzekvenciát vonta le, hogy Washington nem túlságosan érdekelt egy ázsiai szövetségi rendszer létrejöttében, ezért Tokió a többi NATO tagállammal próbálkozik.

Abe Sinzó kijelentette, hogy közös katonai fejlesztési programokat akar megvalósítani Európával, de ennek az az ára, hogy a fejletettebb katonai eszközöket nem lehet eladni más országnak, különösen Kínának. Anders Fogh Rasmussen, az atlanti szövetség főtitkára azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy “a NATO-nak és Japánnak közösek a biztonságpolitikai érdekei.” Rasmussen szerint az ukrajnai válság súlyos következményekkel jár az euroatlanti térség biztonságára és stabilitására nézve, ez pedig elválaszthatatlan az ázsiai és csendes-óceáni térség biztonságától és stabilitásától. A NATO főtitkára és a japán kormányfő eszmecseréjén megállapodtak abban, hogy az eddiginél szorosabb együttműködést alakítanak ki a tengeri kalózkodás elleni küzdelemben, valamint a katasztrófák következményeinek felszámolása terén.

Japán tevékeny szerepet kíván játszani a világbéke megőrzésében és a jólét feltételeinek megteremtésében. Leszögezte, hogy Japán nem fogadja el a status quo megfélemlítéssel, kényszerítéssel, illetve erőszakkal történő megváltoztatását. „Ez nem csupán Európára és Ukrajnára, hanem Kelet-Ázsiára és az egész világra is vonatkozik” − jelentette ki Abe Sinzó.

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: