You are here

Abe Shinzó beszéde a háborúvesztés 70. évfordulóján

A miniszterelnök a „háborús bűnök miatt” sajnálkozott, de a folyamatos bocsánatkérést nem helyesli. a múlt helyett inkább a jövőbe tekintene.

Japán 70 éve, 1945. aug. 15-én tette le a fegyvert. A televízió állomások ez alkalomból élő adásban közvetítették a japán miniszterelnök beszédét. Abe Shinzó nehéz helyzetbe került, el kellett döntenie, kinek akar megfelelni. Kína, Dél-Korea és az USA elvárása szerint elődei példájára bűnbánatot mutasson és megalázkodjon, vagy hívei kívánsága szerint még keményvonalasabb legyen Végül köztes megoldást választott.
A kormányfő mély szomorúságát fejezte ki a háborúval kapcsolatban, és elismerte országa felelősségét. Mint mondta, „Hazánk mérhetetlen károkat és szenvedéseket okozott ártatlan embereknek. Bármikor – most is -, amikor őszintén gondolok ezekre a tényekre, szólni sem tudok, és a szívem telve van szomorúsággal. A háború befejeződésének hetvenedik évfordulóján mély tisztelettel adózom minden ember előtt, akár itthon, akár külföldön veszett oda” – mondta.

Azt is jelezte, hogy érvényesnek tartja azokat a bocsánatkéréseket, melyeket elődei – elsősorban Murayama Tomiichi 1995-ben és Koizumi Junichiro 2005-ben – tettek. Ám ő maga nem kért bocsánatot. Ellenben kijelentette, hogy Japán népességének 80 százaléka a háború után született, és ők nem hibáztathatók az ország 70 évvel ezelőtti hibáiért. Úgy véli, akiknek semmi köze ahhoz a háborúhoz, a mai japán nemzedékbe nem kellene folyamatosan belesulykolni, hogy újra és újra kérjenek bocsánatot. Japán – miközben nagyon is akar tanulni a történelmi leckékből – szeretne előrelépni. Mint fogalmazott, a történelem kemény, ami megtörtént, nem tehető meg nem történtté.

Kobayashi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: