You are here

Abe előrehozott választásokat tart októberben

Abe Shinzo

Az észak-koreai fenyegetésre válaszul Abe Sinzó miniszterelnök feloszlatta a parlament alsóházát és előrehozott választásokat hirdetett október 22-ére. Meglepetésként kihívója is akad Tokió női kormányzója személyében. Koike Yuriko új pártot alapított Kibó (Remény) néven.

      Abe Sinzó miniszterelnök feloszlatta a parlament alsóházát és országos választást írt ki október 22-ére.

       A kormányfő, aki egyben a kormányzó konzervatív LDP párt elnöke is, így akar támogatás kapni az egyre növekvő észak-koreai veszély elhárításához szükséges biztonságpolitikai átalakításokhoz.

      A kormány népszerűségét kikezdte, hogy emelni kívánja a forgalmi adót. Bár az emelés időpontját elhalasztotta, sokak szerint ezért is sürgős, hogy a kormány mielőbbi újraválasztása.

      A gazdasági Nikkei Shimbun napilap felmérése szerint a megkérdezettek 57%-a szerint szükségtelen az előrehozott választás, 28% pedig nagyon helyesnek tartja a rendkívüli voksolást.

      Az érintett képviselőknek nem tetszik a változás, 2018 végéig tartott volna a mandátumuk. Véleményük szerint Abe miniszterelnök így akar megszabadulni a bírálóitól, és így kívánja meghosszabbítani mandátumát a 2020-as tokiói olimpiai játékokra. Egyben attól is tartanak, hogy mandátumának meghosszabbítását az alkotmány felülírására használja fel.

      Tudvalévő, a II. Világháború után amerikai nyomásra készült alkotmány szerint Japánnak nem lehet hadserege, csak saját határain belül harcolhat és csak csekély önvédelmi erőket tarthat fenn. Ez ma már idejét múlta, és létrehozója, az USA sem bánná, ha megváltozna, mert a különböző háborúiban nem számíthat a japán katonákra, akik idegen földön nem harcolhatnak.

      A legfontosabb ok azonban, hogy a régi alkotmány megköti Japán kezét az egyre agresszívabban nyomuló Észak-Korea elleni védekezésnél. Határain kívül nem lőheti le az ország felé tartó rakétákat és nem indíthat Phenjan ellen megelőző csapást.

Koike Juriko

      Úgy tűnt, az előrehozott választáson Abe miniszterelnöknek és pártjának nem lesz ütőképes kihívója. Tokió női kormányzója, az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Koike Juriko szemben áll a kormánypárt egyes intézkedésével, főleg a lakosságra túl nagy terhet jelentő áruforgalmi adó emelésével. A politikusnő új pártot alapított Kibó (Remény) néven, amely a jövő évi választásokon kívánta összemérni erejét a kormányzó LDP-vel. A váratlanul előrehozott választásra más ellenzéki pártokkal próbál együttműködni, hogy közös erővel az egész országban kihívót állíthassanak a kormánypárt jelöltje ellen.

Inter Japán Magazin

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: