You are here

Abe: az USA nélkül értelmét veszíti a TPP

tpp

Abe Sinzó japán miniszterelnök szerint a TPP az USA nélkül értelmét veszíti.

Az ázsiai és óceániai országok szabadkereskedelmi egyezménye (TPP) alapelveit 12 ország tette magáévá. Az USA, Kanada, Mexikó, Chile, Peru, Brunei, Japán, Malajzia, Szingapúr, Vietnam, Ausztrália és Új-Zéland.

Az összefogás lényegében a világot olcsó és gyenge minőségű áruival elárasztó Kína ellen jött létre. Elemzők szerint azonban a csoport alapszabálya megkerülhetetlen csapda a résztvevőknek. A tagország csak az összes többi tag beleegyezésével léphet ki, bármelyik ország cége kártérítésért perelhet egy másik tagállamot, ha úgy véli, hogy annak döntése ill. törvénye miatt anyagi veszteség érte, stb. Kívülállók szerint a TPP tagjai amerikai nyomásra voltak kénytelenek elfogadni azokat az elveket, amelyek – elsősorban – Amerikának kedveznek.

Éppen ezért nagy nemzetközi meglepetést keltett, hogy Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok új elnöke kijelentette, hogy első intézkedése lesz az ország kiléptetése a TPP-ből. Második meglepetést Abe Shinzó japán miniszterelnök okozta, aki fellélegzés helyett sajnálatát fejezte ki Trump döntése miatt. Az USA nélkül – úgymond – a TPP értelmetlenné válik.

Kína viszont nem csak megkönnyebbült, hogy az USA nélküli „gyene” csoport nem fogja szorongatni kereskedelmét, hanem egyenesen felajánlotta a csoporttal való együttműködést. „Jöjjön közre a szabadkereskedelmi egyezmény Kína körül.” Először csak csökkentené a vámokat, később pedig menjen minden a tervek szerint, de az USA nélkül.

Trump a kilépéssel országa gazdaságát kívánta erősíteni úgy, hogy kínai és mexikói termelést hazatelepíti. Kérdés, hogy nem jár-e rosszabbul, ha a magukra hagyott szövetségesei Kínához csapódnak. Meglehet, Abe Sinzó sajnálkozása annak szólt, hogy Amerika helyébe a Japánnal egyre eredményesebben rivalizáló Kína kerül.

Kobayashi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: