You are here

A vitatott Jaszukuni-szentély

Évente heves viharokat vált ki, hogy a háborúvesztés évfordulóján japán politikusok imádkozni mennek a fővárosi Jaszukuni-szentélybe. Miért?

A Yasukuni-szentély (靖國神社 Yasukuni jinja) egy sintó szentély, amelyet a Meidzsi császár rendeletére alapítottak 1869-ben. Hivatalosan az összes, háborúban elhunyt japán lelkét őrzi, vagyis körülbelül 2,5 millióét. Közöttük 14 személyét is, akiket – a II. világháborút követően – a külföld által háborús bűnösöknek tart.

A Japán által a XX. század első felében elfoglalt Kína és Dél-Korea szerint a szentélyben való imádkozás országuk megtámadásának dicsőítése, míg japán politikusok szerint csupán az életüket az országért áldozók előtt róják le tiszteletüket.

Habár a japán kormány elismeri az állam háborús bűneit, és több alkalommal bocsánatot kért a környező országoknak okozott szenvedésekért, Kínában és Dél-Koreában ezt sokan nem tartják elégségesnek, illetve elég őszintének a szigetország megbánását. 70 évvel a II. világháború befejezése után újabb és újabb bocsánatkéréseket követelnek.

Ezzel szemben a nemzeti érzésű Abe Sinzó miniszterelnök a közelmúltban többször is hangoztatta, hogy véget kell vetni a folyamatos bocsánatkéréseknek, és a jövőbe kell tekinteni.

Tanaka
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: