You are here

A tüskés fugu mondta… 3.

fugu

A tüskés fugu (magyarul gömbhal, vagy golyváshal) furcsa jószág. Egész testét apró tüskék borítják, és ha dühbe gurul, felfújja magát. A fugu nem szereti, ha kifogják. Mondhatni, a guta kerülgeti! Ezért minden horogra akadt példánya gömb formájú. Kegyetlen bosszút áll azon, akik megeszi. Ha az epéjében lévő, bivalyerős méregből akár csak tűhegynyi kerül az ételbe, az ínyenc nem éli túl. Ellenszere nincs.

 A tüskés fugu tehát igencsak alkalmas lehetne arra, hogy epés megjegyzéseket tegyen, de rovatunkban csak beszél, beszél…  

A tüskés fugu mondta…

                    

             Tudja Ön, hogy…

 

– a mérgező fugu (gömbhal) feldolgozását 11 évig tanulják a japán séfek? (A hal epéjében lévő bivalyerős méregből egy tűhegynyi is halálos, ellenszere nincs.)

– a japánok nem ágyban, hanem nappalra feltekerhető, vagy összehajtogatható matracokon alszanak?

– a világ legtöbb példányban megjelenő újságja a japán Aszahi Sinbun? (Naponta kétszer, reggel és délután jelenik meg 10-10 millió példányban.)

– Japánban ismeretlen a borravaló?

– Japánban több háziállat van, mint gyerek?

– Japánban 5,5 millió utcai automata van?

– Tasirodzsima szigeten több macska él, mint ember?

– Japán tengeri határainak megtartására legdélebbi szigetére rá kellett húzni egy betonréteget? (Ha a hullámzás-koptatta korallzátonyt dagálykor ellepné a víz, az ország hatalmas halászati területeket veszítene.)

– a japánok esznek a világon legtöbb halat, évente 15 millió tonnát?

– Japánban évente több, mint 2 milliárd mangát adnak el?

– instant rámenből (tésztaleves) Japánban több, mint 5 milliárd adagot adnak el?

– Tokió Sinjuku állomásán a legnagyobb forgalmú, naponta több, mint 2 millió utas fordul meg?

– a Titanicon csak egyetlen japán utazott, akit ismerősei „gyávasága” miatt megvetettek és kiközösítettek, mert nem halt meg, hanem mentette az életét?

– hogy a japán matematikában nem hármasával, hanem négyesével írják a nullákat? (Így számolnak: egy tízezer, két tízezer, stb…)

– Japánon kívül Brazíliában él a legtöbb japán?

– az évente kidobott evőpálcikákból 17 ezer otthont lehetne felépíteni?

– míg a nyugati ember a szívet tartja az érzelmek központjának, addig a japán a hasat?

 

A japán koszt nem a mama főztje

food4

 

Nem minden magyar gyomor bírja az idegen kosztot. Az 1980-as években Japánba szerződött egy magyar népi együttes. Egyik zenésze az itt töltött hónapok (netán egy év?) több mint 20 kilót fogyott. Annyira megszokta az édesanyja főztjét, hogy utazáskor még Magyarországon is gyakran éhen maradt, hát még Japánban! Egyszer földöntúli boldogsággal az arcán hazavitt egy egészben sült csirkét. Piros, ropogós külsejű volt és illatos, mintha a mama készítette volna! Aztán kiderült, hogy valami cukros mártásban sütötték. Egész ittléte alatt csak francia kenyeret volt képes enni, amiről soha nem mulasztotta el megjegyezni, hogy „bezzeg a mama nem így süti”.

 

160 milliós magyar drogfutár

arrested

A Narita Nemzetközi Repülőtéren rosszul lett egy magyar utas, heves alhasi görcsök gyötörték. Tapasztalt magyar orvosok diagnózisa szerint ennek csakis a mama főztjének hiánya lehet az oka. Ám a japán orvosok más véleményen voltak. A röntgen kimutatta, hogy kalandos kedvű honfitársunk a gyomrában hét csomag kábítószert hozott be az országba. Rosszullétét az okozhatta, hogy egyiknek megsérült a csomagolása. Az együttesen 1 kg kábítószer feketepiaci értéke 160 millió forint. Japánban mélyen a nemzetközi szint alatt van a nehézdrogok terjesztése. A bűnüldöző szervek és az igazságszolgáltatás keményen megtorol minden ilyen próbálkozást.

A 32 éves magyar állampolgárságú férfi további sorsáról nincs további információnk. Nyilvánvalóan több évre börtönbe került, amit soha nem fog elfelejteni, mert ott biz’ nem a mama főz.

 

McCartney bilincsben! Egy tizedesvessző története…

paul-mccartney-leaving-japan-after-being-in-jail-136395479236803901-150115143636

Ha már a drog Japán „tolerálásáról” esik szó, vegyük elő Paul McCartney esetén. A Beatles együttes alapító tagját 1980-ban a naritai nemzetközi repülőtéren letartóztatták 225 gramm „fű” birtoklásáért. A Wings zenekar tagjaként érkező McCartney – úgymond – saját használatra tette a poggyászába. Évtizedekkel később így emlékezett az esetre: “New Yorkból jöttünk, ahol nagyon jó minőségű füvet szereztem be. Tudtam, hogy hamarosan indulunk Japánba, és addig képtelenek leszünk elfogyasztani az egészet. De a cucc annyira jó volt, hogy nem akartam lehúzni a vécében, ezért döntöttem úgy, hogy magammal viszem.”

A legendás gitáros egy kietlen börtöncellában találta megát. A japán igazságszolgáltatás pedig igen kellemetlen helyzetbe került. Törvény szerint ennyi kábítószer birtoklásáért letöltendő börtönbüntetést kell kiszabni, akár hét évet is. Ám annak máris megmutatkoztak a jelei, mire számíthat Japán, ha a világhírű zenészt lecsukják. A zenerajongók máris a világ különböző nagyvárosaiban kitört heves tüntetéseken követelték kedvencük szabadon bocsájtását. Ám Japánban egy bűnöst nem engedhetnek el „csak úgy”, a törvény az törvény még egy McCartneynek is.

Hosszú tanakodás után salamoni (akarom mondani, nagyon is japános) döntés született. Ez pedig – állítólag – abból indult ki, hogy a zenész csak 22,5 gramm kábítószert hozott be az országba, ezért bebörtönzés helyett csak kitoloncolják.

10 napi vizsgálati fogság után Paul McCartneyt két markos rendőr közrefogta és cellájából elkísérte a Lufthansa járatához. A zenész meg sem állt Münchenig. Ha igaz a suttogó hír, szabadságát a tizedesvesszőnek köszönhette.

 

A kövér szobor tolvaja

1460394312513

Japán minden nagyvárosában több évtizede működnek a Kentucky amerikai étteremlánc éttermei. Bejáratuk előtt az utcán ott díszeleg a világhódító Kentucky Sültcsirke (pontosabban rántott csirke) receptjét feltaláló Sanders ezredes életnagyságú műanyag szobra. A hatalmas pocakú, fehér kecskeszakállas ezredes igazítja útba a rántott csirkére éhes japánokat. Zárás után a „Kentucky-szobrokat” az utcán, az étterem ajtaja közelében helyezik el. A hatalmas és súlyos tárgy ellopásától nem kell tartani. Illetve: dehogy nem!

Egy teljesen részeg tokiói férfi az éjszaka folyamán hazahurcolt egy Centacky-szobrot. Maga sem tudta, hogyan és miért tette, sőt, arra sem emlékezett, hogy megtette. Másnaposan ébredve halálra rémült, amikor a pillantása találkozott az ágya előtt álló ezredesével. A reggeli hírekből megtudta, hogy a rendőrség nyomozást indított a furcsa tolvaj kézre kerítésére. Meg kellett szabadulnia a bűnjeltől. Az éj leple alatt kivitte a szobrot egy utcasarokra, majd felhívta a rendőrséget.

– Kentucky vagyok! – Kezdte az ügyeletesnek – Tudja, az a kövér szakállas, aki mindig az étterem előtt áll. Itt vagyok – és bemondta a címet – jöjjenek értem, vigyenek haza! – Ezzel letette a kagylót. Azóta sem támadt senkinek gusztusa a nagy pocakú ezredes megszöktetésére.

Nakano
Inter Japán Magazin

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: