You are here

A Toyotánál komolyan veszik a megújuló energiaforrás kérdését

A japán vállalat 2015 óta, – miután elindították a Toyota Környezetvédelmi Kihívás 2050 elnevezésű programot – folyamatosan törekszik a káros anyagok kibocsájtásának a visszaszorítására, míg mellette fáradhatatlanul keresi a fenntartható megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségeket.

Gyártás – Tárolás – Felhasználás

A Toyota eddigi sikere a megújuló energiaforrások harcában a fent írt három szóban fogalmazódik meg. A cél, hogy a gyártósorok minél alacsonyabb üzemi CO2 kibocsájtással tudják a termékeiket előállítani. Ezt a feladatot hivatott ellátni a Toyota Cityben működő Motomachi gyárban újonnan üzembehelyezett SimpleFuel elnevezésű egység. Ez egy olyan egyszerűsített hidrogén berendezés, mely a működéséhez szükséges energiát a napelemekből termelt áramból nyeri. A végtermék, vagyis a hidrogén, a Motomachi gyár üzemanyagcellás targoncáiba végzi. A SimpleFuel napi hidrogén-termelési kapacitása körülbelül 8-9 kg. Ezzel a mennyiséggel körülbelül hét-nyolc targoncát lehet „megtankolni”. A kizárólag zöld mellékterméket – lényegében vízgőzt – kibocsájtó raktárlogisztikai járművek szemmel láthatólag felnőttek a vállalat irányítóinak az elvárásaihoz. 2017-ben mindössze két darab volt belőlük a Motomachi gyárban, míg 2019-re ez a szám elérte a 72-t. Fontos megemlíteni, hogy ebben jelentős szerepe volt a Környezetvédelmi Minisztériumnak is, melynek költségtámogatásával ötven darabot sikerült megvásárolnia a Toyotának.

A már említett 2050-es kihívásból még nagyon sok van hátra, de a Toyota minden évben arra törekszik, hogy felül tudja múlni előző évi teljesítményét a zöld irányelvek mentén. Ha ez valóban sikerül a japán giga vállalatnak, akkor tényleg elérhetik az eddig csak szlogenként használt: „Gyártás: Nulla CO2-kibocsátással” álmot. Ebben többek közt segítségükre van az Aichi prefektúra szövetsége és a hozzájuk kapcsolódó helyi hatóságok is, akikkel együttműködve azon dolgoznak, hogy minél kisebb szénlábnyomú hidrogén-ellátási lánc jöhessen létre.

Nagy Zoltán

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: