You are here

A Toyota forradalmasítaná a taxizást

A japán autógyár új szintre szeretné emelni a taxik hatékonyságát. Céljukat a KDDI, a JapanTaxi és az Accentur együttműködésével próbálják megvalósítani egy közös pilot-program keretei között. A fejlesztések kulcs eszköze pedig nem más, mint a mesterséges intelligencia.  

 

A program fejlesztése során sikerült megalkotniuk egy olyan modern, „big data”-n alapuló taxis diszpécser-rendszert, amely lehetővé teszi a sofőrök számára, hogy a rengeteg információból pontosabban becsüljék meg a kuncsaftok számát és pozícióját egy adott területen. A Toyotától nem áll távol a folyamatos fejlesztés, hiszen a világ legzöldebb és leginnovatívabb autógyárjaként tartják számon, így nem meglepő, hogy ebben az irányban is ők az úttörők. Az úgy nevezett AI (Artificial Intelligence), azaz mesterséges intelligencia már évek óta segíti az autógyár munkafolyamatait. Ilyen folyamatnak nevezhető többek közt az automatika és a robotizáció.

A mostani projekt lényege, hogy az AI a taxisok helyzetmeghatározásából nyert adatok segítségével, 500 méteres rácssűrűségű négyzethálóban geotargetálja a sofőrök helyét, melyet 30 percenként újra frissít. Ez önmagában nem feltétlen jelent forradalmi újítást, így a Toyota még ennél is messzebbre ment. A helyzetmeghatározáson túl képes megbecsülni a terület (várható) népsűrűségét, melyet olyan adatokkal egészít ki, mint az időjárás, aktuális rendezvények vagy a tömegközlekedési alternatívák. A mesterséges intelligencia a begyűjtött információkat összevetve próbálja megjósolni az emberek „taxiigényét. Az AI tulajdonképpen tanulási modellekkel fejleszti saját magát, így érve el minél pontosabb becsléseket. A rendszer még nincs teljesen kiforrva, de a tokiói teszt után így sem kell szégyenkeznie, ugyanis 94,1 százalékos pontossággal működött.

A projekt sikerességével a sofőrök és az utasok is jól járnának, hiszen az előbbieknek forgalomnövekedést még az utóbbinak kevesebb várakozást jelentene. A JapanTaxi egyik leányvállalata, a Nihon Kotsu Co., LTD már 2018 februárjában megtette az első lépéseket a „taxireform” irányába. Néhány, a vállalatnál dolgozó sofőr már olyan tableteket tudhat az autójában, amelyeken már az új, a pilot programban tesztelt rendszer fut. Számukra sokkal több pillanatnyi adat elérhető, így hatékonyabban képesek dolgozni. A rendszer sikerességét és hatékonyságát pedig mi sem támaszthatna alá jobban, mint a 20,4 százalékos bevételnövekedés.

A Toyota a kecsegtető mutatók ellenére mégsem dől hátra és további fejlesztéseken dolgozik. Terveik szerint a Translog bevonásával az adatátviteli rendszert sikerül majd még hatékonyabbá alakítani, ezáltal is javítva a mesterséges intelligencia pontosságán.

Kíváncsian várjuk a rendszer további eredményeit!

Nagy Zoltán

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: