You are here

A Terminátor személyesen a shinkansenen

Arnold SChwarzenegger Japánban

Arnold Schwarzenegger, Kalifornia állam kormányzója tegnapi japán látogatása során kipróbálta a shinkansent. Kicsit többet, és kicsit kevesebbet látott belőle, mint egy egyszerű földi halandó, de remélhetőleg így is tetszett neki.

Felejthetetlen Terminátorunk ázsiai körútja során érkezett Japánba, ahol találkozott a miniszterelnökkel és Tokió főpolgármesterével is. A magát nagy infrastruktúra-fejlesztőnek tartó kormányzó kifejezetten érdeklődött a nagysebességű vasút iránt. Nagy vágya, hogy Kaliforniában is épüljön egy ilyen vonal, San Fransisco és Los Angeles közé – és ez ügyben úgy tűnik egy húron pendül Obama elnökkel. Igaz, a projektnek komoly ellentábora is van a tengerentúlon, mondván, a költségek súlyosan alul-, a hozadékok pedig még súlyosabban túlbecsültek. Na meg minek is vonat, amikor ott az autó.

Ez nem zavarta Schwarzit, bőszen fényképezedett a vonat előtt. (Fotó: SankeiBiz.jp)

Külön megtiszteltetés volt számára, hogy a JR EAST a legújabb, és közforgalomba még nem állt, E5-ös sorozatú modelljét küldte érte, hogy különvonatként elvigye Tokióból Omiyába.

A 25 perces út nem volt hosszú, és ráadásul túl gyors sem. Mivel ez a szakasz végig beépített területen vezet keresztül (kisebb részben alagútban, nagyobb részt 10-15 méter magasan), a zajterhelés csökkentése érdekében itt csak 110 km/h sebességgel haladnak a vonatok. Még akkor is, ha személyesen a Terminátor utazik rajta.

Így megvan a veszélye, hogy Arnie-ben csak annyi marad meg a shinkansen-ből, hogy szüttyög. Japán látogatását követően ugyanis továbbutazik Dél-Koreába és Kínába is, és ott is kipróbálja a nagysebességű vasutakat. Még a végén emiatt nem lesz japán shinkansen Kaliforniában.

Érdekesség az is, hogy a shinkansen-technológia Amerikába való exportjával általában a Tokió-Oszaka közötti szakaszt üzemeltető JR Central foglalkozik, a kormányzó azonban mégsem velük utazott, délre felé, hanem a JR EAST vonalán, északra indult Tokióból. Pedig ha délre indul, pár percen belül 260 km/h sebességgel is száguldozhatott volna, és 45 perc után a Fuji-t is láthatta volna. Vajon miért nem így tervezték a programját?…

Ács Balázs
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: